Food Stories

Κέικ σοκολάτας χωρίς αλεύρι με αχλάδι και κάρδαμο

· Ο λόγος να φτιάξεις γλυκό χωρίς αλεύρι ·

24 Οκτώβριος, 2015

Για πoιο λόγο να φτιάξεις ένα γλυκό χωρίς αλεύρι? Υπάρχουν αρκετοί. Ένας από αυτούς είναι επειδή τα γλυκά χωρίς αλεύρι είναι πολύ ελαφριά όταν τα γεύεσαι. Ένας άλλος πιο σοβαρός, είναι επειδή πολλοί άνθρωποι πλέον, έχουν δυσανεξία στην γλουτένη, μια ουσία που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα άλευρα. Και ένας τρίτος είναι επειδή έχει γίνει πολύ της μόδας τώρα τελευταία να μην τρώμε αλεύρι ή προϊόντα με γλουτένη γιατί κάποιοι πιστεύουν πως είναι πιο υγιεινά. Μεγάλη συζήτηση αυτή, (για τον αν τελικά είναι πιο υγιεινά), θα την κάνουμε άλλη στιγμή!

Οι δικοί μου λόγοι λοιπόν που έφτιαξα ένα τέτοιο γλυκό, έχουν να κάνουν με λίγο από όλα: πρώτον, είναι πολύ νόστιμο, δεύτερον βγήκαν τα αχλάδια στη φόρα & τρίτον η κολλητή μου δεν τρώει γλουτένη. Αυτό το γλυκό, είναι κάτι σαν υγρό κέικ σοκολάτας και είναι το ίδιο νόστιμο είτε το φας ζεστό, είτε κρύο. Τα αχλάδια ταιριάζουν απίστευτα με την σοκολάτα και η σοκολάτα φλερτάρει μοναδικά με το κάρδαμο. Τέλος, μπορείς να το πεις και υγιεινό, διότι περιέχει ελάχιστη ζάχαρη και ελάχιστο βούτυρο. Οπότε καλή επιτυχία και καλοφάγωτο!

Υλικά

  • 85γρ. βούτυρο
  • 85γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 85γρ. σοκολάτα μαύρη
  • 3 αυγά χωρισμένα οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 1 βανίλια
  • 85γρ. αμύγδαλα άψητα χτυπημένα στο μπλέντερ να γίνουν σκόνη
  • 3 αχλάδια ξεφλουδισμένα κομμένα κυδωνάτα, χωρίς τα κουκούτσια
  • 1κτ.σ. κάρδαμο
  • Λίγη άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
  • Λίγο επιπλέον βούτυρο για το σκεύος που θα αλείψουμε

Εκτέλεση

  1. Αλείφουμε με το βούτυρο το έξτρα ένα σκεύος στρογγυλό για κέικ και έπειτα τοποθετούμε σε όλη του την επιφάνεια λαδόκολλα.
  2. Λιώνουμε την σοκολάτα και το βούτυρο σε μπεν-μαρί.
  3. Χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη, τη βανίλια και το κάρδαμο.
  4. Ρίχνουμε μέσα στο μίγμα με τους κρόκους, το μίγμα της σοκολάτας αφού έχει κρυώσει, τα αμύγδαλα σκόνη και ανακατεύουμε καλά.
  5. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μία άσπρη σφιχτή κρέμα. Σιγά-σιγά ενσωματώνουμε το μίγμα με τους κρόκους και την σοκολάτα στο μίγμα με τα ασπράδια.
  6. Τοποθετούμε το μίγμα μας στο σκεύος, βάζουμε τα αχλάδια μέσα στο μίγμα βαθιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40 λεπτά στους 180 βαθμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ