Food Stories

Seker pare με φυστίκι Αιγίνης και παγωτό στο ποτήρι

17 Απρίλιος, 2018

Το Seker pare είναι για μένα κάτι σαν το μελομακάρονο για όλες τις ώρες. Γίνεται ακριβώς σαν το μελομακάρονο και διατηρείται για αρκετές μέρες. Συνοδεύει καφέδες, παγωτά, κρεμώδη αλλά τρώγεται και μόνο του άνετα. Αν το συνδυάσετε με φασαριόζικο πολίτικο παγωτό έχετε κάνει το τέλειο γλυκό για κέρασμα.

 

 

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι
  • 125 γρ. βούτυρο
  • 1κτ.σ. άχνη ζάχαρη
  • 4 Αυγά
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 βανίλια
  • 1 Κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
  • Ένα φλιτζάνι φιστίκι Αιγίνης αλεσμένο σε σκόνη
  • 1 κτ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι

  • 1 λίτρο νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • Χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε όλα τα υλικά.
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με τα χέρια μας.
  • Ζυμώνουμε και σχηματίζουμε με τα χέρια μας μικρά μπισκότα σαν τα μελομακάρονα φανταστείτε ή τα κόβουμε με ένα στρογγυλό ή οβάλ κουπάτ. Ότι σας βολεύει. Στο κέντρο κάνουμε μια λακουβίτσα και πασπαλίζουμε με λίγο φιστίκι.
  • Ψήνουμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά. Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο τα περιχύνουμε με το σιρόπι που έχουμε βράσει ή ακόμα καλύτερα τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα με το σιρόπι και τα αναποδογυρίζουμε συνεχώς για περίπου 10 λεπτά την κάθε δόση.
  • Αν τα κάνετε χοντρά όπως εγώ, ίσως χρειαστεί να μείνουν στο σιρόπι και περισσότερη ώρα.
  • Αφού είναι έτοιμα, μπορείτε να κάνετε το εξής:
    1. Τα τρώτε 😊
    2. Μπορείτε να τα σερβίρετε με παγωτό σε ποτήρι ή σε μπολ.
    3. Μπορείτε να τα σπάσετε και να τα φτιάξετε trifle σε ποτήρι με κρέμα από μασκαρπόνε που αγαπώ ή και με άγλυκη σαντιγί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ