Έφτιαξα το μποστάνι μου και φέτος και είπα να το μοιραστώ μαζί σας γιατί πολύ απλά είναι από τα πιο εύκολα και χαλαρωτικά χόμπι. Έχω ακούσει από φίλους και γνωστούς πολλές φορές, ότι όλο αυτό ίσως είναι πολύ απαιτητικό και δύσκολο, ιδιαίτερα αν μένεις σε πολυκατοικία, αλλά πιστέψτε με δεν είναι. Για όλα υπάρχει τρόπος!
Ναι οκ, τα φυτά είναι σαν μωρά και θέλουν αγάπη και φροντίδα, αλλά είμαι σίγουρη πως αν αγαπάτε την μαγειρική όσο εγώ, τότε σίγουρα δεν θα σας φανεί μπελάς. Ένας φίλος γεωπόνος λέει πως όσοι μαγειρεύουν καλά είναι και καλοί ‘μποστανίστες’.
Σκεφτείτε λοιπόν ότι θα μπορείτε να τρώτε τα δικά σας ζαρζαβατικά, να μυρίζετε τα δικά σας βότανα και μυρωδικά και το μόνο που χρειάζεστε είναι καλές συμβουλές, λίγο χρόνο και αγάπη.
Ξεκινώντας λοιπόν, να πω πως τα πάντα ξεκινάνε από ένα ωραίο και καλό φυτώριο. Βρείτε, ένα ωραίο φυτώριο με ευχάριστους ιδιοκτήτες να σε συμβουλέψουν και να απαντήσουν σε ότι χαζή ερώτηση θα μπορούσατε να σκεφτείτε και έχετε κάνει την μισή δουλειά.
Στο φυτώριο θα αγοράσετε γλάστρες αν δεν έχετε, φτυαράκι και χώμα κατάλληλο για τα φυτά σας εμπλουτισμένο με όλες τα βιταμίνες που πρέπει για τα φυτώρια. Για τις γλάστρες και το φτυαράκι δεν θα πω τίποτα. Για τα υπόλοιπα δύο, λίγα και βασικά (δεν χρειάζεται να ξέρουμε και λεπτομέρειες, δεν θα το σπουδάσουμε κιόλας, να χαρούμε τα φυτάκια μας θέλουμε).
Το χώμα, πρέπει να είναι υγιές και καλό διότι είναι το φαγητό του φυτού μας. Τα φυτώρια πρέπει να φαίνονται ζωντανά και να μην είναι ταλαιπωρημένα. Για όσους δεν γνωρίζουν, φυτώρια λέγονται, οι ήδη μεγαλωμένοι σπόροι σε μικρά φυτάκια, τα οποία χρειάζονται μόνο μεταφύτευση σε δικό μας χώρο και χώμα.
Όταν τελειώσετε με όλα αυτά, ίσως κάποιοι σας ζαλίσουν το κεφάλι με φάρμακα ειδικά, ενισχυτικά και διάφορες τέτοιες περίεργες γεωπονικές αλχημείες . Εκεί αρχίζεις λιγάκι να το χάνεις και έχεις βαρεθεί ήδη.
Και τώρα έρχομαι εγώ να σας πω ότι: 4 χρόνια τώρα, που έχω μποστάνι δεν έχω ποτέ μου χρησιμοποιήσει τίποτα απολύτως! Τα φυτάκια μου μεγαλώνουν από μόνα τους και φυσικά και δεν έχουν πάθει τίποτα ποτέ.
Το αν θα πρέπει να πάρετε βιολογικά φυτώρια ή όχι το αφήνω στην δική σας κρίση. Τα περισσότερα φυτώρια έχουν και κανονικά και βιολογικά τα οποία κοστίζουν περίπου το διπλάσιο ( από 0.40€ τα κανονικά και 1€ τα βιολογικά).
Αφού τα έχετε πάρει όλα αυτά, είστε στο μπαλκόνι και κοιτάτε τις γλάστρες με απορία. Και τώρα τι?
Τώρα αδειάζετε το χώμα στις γλάστρες σας και ξεκινάτε την μεταφύτευση. Εδώ θέλει λιγάκι προσοχή, γιατί τα φυτώρια είναι πολύ ευαίσθητα. Πρέπει να κρατήσετε με το αριστερό σας χέρι πάνω από την γλάστρα και στο κέντρο της το φυτώριο. Με το δεξί σκάβετε λιγάκι το χώμα όσο είναι ή ρίζα του φυτώριου. Γυρνάτε ανάποδα το φυτώριο και πολύ μαλακά με το αριστερό χέρι το τραβάτε για να βγει από το σακουλάκι του. Το βάζετε μέσα στην τρύπα που έχετε σκάψει (όχι ανάποδα ;) και γεμίζετε με χώμα την τρύπα. Πατάτε καλά το χώμα μέχρι να σταθεροποιηθεί ο κορμός του. Είστε έτοιμοι! Μόλις φυτέψατε το πρώτο σας παιδί! Αμέσως μόλις τελειώσετε με όλα τα φυτέματα πρέπει να ρίξετε μπόλικο νερό και να τα ποτίσετε.
Το πιο σημαντικό από όλα είναι το πότισμα, ο ήλιος και η ώρα ποτίσματος. Δεν χρειάζεται να σκάτε, υπάρχουν ένα σωρό αυτόματοι τρόποι ποτισμού, που εσείς απλά ρυθμίζετε την ένταση και την ώρα και είστε καινούργιοι και ατσαλάκωτοι.
Τα φυτώρια εκτός από νερό και φαγητό (χώμα) θέλουν και ήλιο, οπότε φροντίστε τουλάχιστον κάποιες ώρες την ημέρας να κάνουν ηλιοθεραπεία! Νερό, δηλαδή πότισμα χρειάζονται το καλοκαίρι 2 φορές την μέρα όταν δεν έχει ήλιο. Καλές ώρες είναι στις 5 το πρωί και μετά τις 8 το βράδυ.
Δεν θα πιστεύετε τι χαρά θα έχετε μόλις φάτε την πρώτη σας ντομάτα και διπλή χαρά όταν αρχίζετε με περηφάνια να τις μοιράζετε στους φίλους σας. Δεν χρειάζεται να είσαι νοικοκύρης για να έχεις μποστάνι, μόνο όρεξη και αγάπη!
Οι photos που ακουλουθούν είναι από το δικό μου μποστάνι φρέσκιες όπως και τα καινούργια μου φυτώρια. Ανυπομονώ να μεγαλώσουν και σας υπόσχομαι όμορφες καλοκαιρινές συνταγές.