Food Stories
Some whole quinoa grains

Η αλήθεια είναι πως ναι μεν πρέπει να προσέχουμε τι τρώμε αλλά εγώ δεν είμαι και πολύ φωτεινό παράδειγμα…Μια φίλη μου όμως που είναι γενικά της εναλλακτικής διατροφής  μου έκανε το τραπέζι με Κινόα και μου άρεσε πάρα πολύ. Στους κύκλους των εναλλακτικών είναι πολύ διαδεδομένη σαν υπερτροφή και όχι μόνο. Καθώς έψαχνα ανακάλυψα πως τελευταία έχει γίνει πολύ της μόδας…. Όλοι γράφουν κάτι για την κινόα και υπάρχουν σχεδόν παντού συνταγές με αυτό το υλικό. Μέχρι και στον κατάλογο του Fridays την βρήκα κάπου στις σαλάτες…

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως αποτελεί μια αληθινά χρυσή τροφή.

Σήμερα χαίρει υψηλής εκτίμησης για τη θρεπτική του αξία και τα Ηνωμένα Έθνη το έχουν κατατάξει ως υπερτροφή για την υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (13%).

Σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, που είναι χαμηλά σε λυσίνη, η κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε ουσιώδη αμινοξέα για τους ανθρώπους, κάνοντάς το ασυνήθιστα πλήρες είδος διατροφής.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερη πρωτεΐνη κινόα από την πρωτεΐνη του σιταριού για τις καθημερινές ανάγκες μας.

Μολονότι στην πράξη είναι ένας σπόρος, η κινόα θεωρείται εφάμιλλο των δημητριακών και μια καλή πηγή φυτικών ινών.

Η κινόα επιπλέον περιέχει Ωμέγα 3 λιπαρά, τα οποία ωφελούν την καρδιά. Επίσης είναι καλή πηγή φωσφόρου και έχει πολύ μαγνήσιο και σίδηρο.

Δεν έχει γλουτένη και χωνεύεται εύκολα.

Οι Βορειοαμερικανοί έχουν ξετρελαθεί μαζί της: συνιστάται σε αθλητές και σε άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, οι γευσιγνώστες λατρεύουν το ότι συνδυάζει θρεπτικότητα με μεγάλη «ευελιξία» στο μαγείρεμα, ενώ η NASA την έχει υποψήφια για καλλιέργεια σε διαστημόπλοια, για αποστολές μακράς διαρκείας.

Η κινόα παρέχει 10 απαραίτητα αμινοξέα, είναι γεμάτη μεταλλικά ιχνοστοιχεία και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, μεταξύ 14-18%. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ θεωρεί ότι είναι τόσο θρεπτική που μπορεί να αντικαταστήσει μέχρι και το μητρικό γάλα.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, δύο μαθητές ενός Βολιβιανού πνευματικού ηγέτη, του Oscar Ichazo, είχαν τη φαεινή ιδέα να ιδρύσουν τον Συνεταιρισμό της Κινόα, σε υψίπεδο της Βολιβίας. Από τότε, η γεωγραφική περιοχή που ορίζεται από τη Νότια Κολομβία, τη Βορειοδυτική Αργεντινή και τη Βόρεια Χιλή, τροφοδοτεί τον κόσμο με αυτήν την «υπέρ-τροφή».

Πως το μαγειρεύουμε?

Χρησιμοποιείται όπως το ρύζι και το κουσκούς. Αν κανείς θέλει να το μαγειρέψει, θα πρέπει πρώτα να το βρέξει με καυτό νερό για πέντε λεπτά και μετά να το ξεπλύνει καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Το ξέπλυμα είναι απαραίτητο γιατί η φλούδα της κινόα περιέχει ένα πικρό συστατικό saponiner που μπορεί να πικρίζει αλλά δεν είναι επικίνδυνο. Λόγω των saponiner δε συνίσταται ως τροφή μικρών παιδιών. Βράζεται σε διπλάσια ποσότητα νερού σε σχέση με την ποσότητα της κινόας που έχετε επιλέξει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά. Προσέξτε μην σας κολλήσει γιατί θέλει πού και πού ανακάτεμα.

Θα δείτε πως ενώ βράζει οι κόκοι σιγά-σιγά ανοίγουν και θα απορροφούν το νερό. Μόλις είναι έτοιμο το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε λιγάκι να κρυώσει με κλειστό το καπάκι.

Εγώ το τρώω με σάλτσα σόγιας σε ένα μικρό μπολάκι, δεν βάζω τίποτα άλλο.Γίνεται πολύ γρήγορα και με βολεύει πολύ όταν δεν έχω πολύ χρόνο να μαγειρέψω ή  με πιάσουν τα αποξινωτικά μου. Ο διατροφολόγος μου, μου έχει πει πως 70γρ. είναι αρκετά για ένα γεύμα και σάλτσα σόγιας όσο θέλω. (για όσες προσέχουν!)

Μπορείτε να το βάλετε μέσα σε σαλάτες, να το χρησιμοποιήσετε για γέμιση σε ντολμάδες, να το φάτε αντί για ψωμί.

Που το βρίσκουμε;

Σε όλα τα εναλλακτικά – βιολογικά, το είδα και στον Θανόπουλο(εννοείται…!!!), μερικές φορές το φέρνει και το carrefour.

Πηγές: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=241758, http://archive.enet.gr/online/online_text/c=113,dt=25.08.2007,id=90112632

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ