Η Κωνσταντινούπολη για μένα είναι ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς. Και αυτό διότι, λατρεύω την ανατολίτικη κουζίνα και επίσης λατρεύω τους ανθρώπους που αγαπούν να μαγειρεύουν όμορφα και πληθωρικά. Αν το ταξίδι σας είναι ειδικά γαστρονομικό τότε θα ανταμειφτείτε από την κουζίνα και τις μυρωδιές σε όλες τις γωνιές της πόλης.
Καλό είναι βέβαια όταν αποφασίσετε να πάτε, να χάσετε κανά κιλό γιατί σίγουρα θα γυρίσετε διπλοί ή και τριπλοί μη σας πω.
Θα μοιραστώ μαζί σας ότι έχει σχέση με το καλό φαγητό στην πόλη αυτή και εύχομαι να πάτε και να ανακαλύψετε ακόμα περισσότερα.
Κάνοντας βόλτα στα στενάκια του Σουλταναχμέτ
Στην Κωνσταντινούπολη μην φοβηθείτε να φάτε από τον δρόμο. Είναι όλα πεντακάθαρα και τα περισσότερα πεντανόστιμα.
Στην περιοχή του Σουλταναχμέτ όπου ουσιαστικά είναι η Παλιά Πόλη, βρίσκονται εκτός από τα περισσότερα τουριστικά αξιοθέατα και τρομερές γωνιές για να δοκιμάσετε τυλιχτό κεμπάπ ή γύρο στο χέρι, να πιείτε άφθονο χυμό ρόδι από πλανόδιους περαστικούς και επιτέλους να δοκιμάσετε το αυθεντικό κουλούρι ‘Θεσσαλονίκης’ ζεστό και μαλακό όπως πρέπει να είναι.
Στους ίδιους πλανόδιους (με τα κουλούρια), θα φάτε και ζεστούς ατσμάδες ή ζεστά μπουρέκια με τυρί που είναι φανταστικά. Σας τα προτείνω και για πρωινό σε περίπτωση που δεν προλάβετε το δικό σας στο ξενοδοχείο. Μέρος της βόλτας σας, στην Παλιά Πόλη είναι επίσης και η αγορά γνωστή ως Kapali Carsi. Εκεί προτείνω να χαθείτε στην κυριολεξία στα στενάκια της. Θα συναντήσετε πολλά μικρά οικογενειακά ταβερνεία με διάφορα παραδοσιακά μαγειρευτά. Ένα από τα πιο γνωστά που δοκίμασα και εγώ, είναι κοκκινιστοί κεφτέδες με πικάντικες πιπεριές και πατάτες τηγανιτές βουτηγμένες στην σάλτσα. Πραγματικά υπέροχο.
Φάτε “μάτια ψάρια” στην ψαραγορά!
Η ψαραγορά βρίσκεται κάτω από τη γέφυρα του Γαλατά. Αξίζει να κάνετε μια βόλτα εκεί διότι δεν πρόκειται για μια απλή αγορά. Αφού βολτάρετε σε όλα τα ψαράδικα μπορείτε να επιλέξτε τον ψαρά-μαγαζάτορα και το ψάρι ή τα θαλασσινά που σας γυάλισαν και θα σας τα ψήσουν εκείνη την ώρα οι ίδιοι οι ψαράδες. Όλοι έχουν και μία ψησταριά με λίγα τραπεζάκια στην άκρη του μαγαζιού τους και ψήνουν πεντανόστιμους μεζέδες σε όποιον τους το ζητήσει. Στο τέλος της ψαραγοράς υπάρχουν 2 ταβέρνες πάνω στη θάλασσα. Είναι πολύ ωραία και ρομαντικά για βραδυνό δείπνο.
Γύρω και μέσα στην Αιγυπτιακή Αγορά
Πιο κάτω και απέναντι από την Αιγυπτιακή αγορά, θα φάτε μια τούρκικη βερσιόν “fish burger” από ντόπιους οι οποίοι ντυμένοι παραδοσιακά, τηγανίζουν ψάρια (δεν κατάφερα να εντοπίσω τι ψάρια ήταν), μέσα σε μεγάλα καίκια και τα βάζουν μέσα σε φραντζόλα κομμένη στα δύο μαζί με μπόλικη σαλάτα. Γύρω σας θα δείτε επίσης πολλούς ντόπιους να το απολαμβάνουν όπως εμείς στα πανυγήρια το σουβλάκι…, με την εξής διαφορά όμως!
Το συνοδεύουν με ένα υγρό κόκκινου χρώματος που δεν είναι άλλο από ζουμί διαφόρων τουρσιών. Εγώ φυσικά και το δοκίμασα αλλά δεν άντεξα να το καταπιώ. Αν το αντέχει το δικό σας το στομάχι go for it!
Αν δεν θέλετε να φάτε ψάρι στο πόδι όμως ή σε κάποια ταβέρνα, ιδού και ένα από τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην Πόλη. Το Balikci Sabahattin.Βρίσκεται στην Παλιά Πόλη και φημίζεται για την πιοκιλία των πιάτων του, καθώς δεν έχει μενού, αλλά προσφέρει επιλογές από άφθονους μεζέδες και φυσικά ότι φρέσκο ψάρι θες.
Και αν μπουχτήσατε με τα θαλασσινά να κάνετε την βόλτα σας στην Αιγυπτιακή αγορά. Θα βρείτε να αγοράσετε μπαχαρικά, γλυκά, τουρσιά, παστουρμάδες, περίεργα μηχανήματα για να τυλίγετε ντολμαδάκια, τσαγιέρες και ότι άλλο πραγματικά τραβάει η όρεξη σας. Θα συναντήσετε και αρκετούς Έλληνες μαγαζάτορες οι οποίοι χαίρονται ιδιαίτερα όταν συναντούν πατριώτες και το σίγουρο είναι πως θα σας γεμίσουν με πολλά καλούδια.
Το καλύτερο κεμπάπ της Πόλης
Θα το βρείτε στο θρυλικό Hamdi στα νότια της γέφυρας του Γαλατά όπου είναι το νούμερο ένα στην Κωνσταντινούπολη. Στο μενού θα διαβάσετε πληθώρα από κεμπάπ με περίεργους συνδυασμούς όπως κεμπάπ με φιστίκια ή με δαμάσκηνα αλλά μη σαστίσετε πό την ποικιλία, φάτε όσο μπορείτε. Αν πάτε καλοκαίρι μπορείτε να κάτσετε και στην ταράτσα, έχει τρομερή θέα.
Αν θέλετε και το αντέχει η τσέπη σας βέβαια, τότε προτιμήστε κάποιο εστιατόριο στο Βόσπορο όπως το Feriye στο Ortakoy όπου θα γευτείτε καθαρόαιμη τούρκικη κουζίνα και φυσικά πολλά πιάτα με κρέας και κεμπάπ.
Παρέα με τον βασιλιά του Μπακλαβά
Στην Κωνσταντινούπολη δεν σταματάς να τρως. Εκεί που λες “ωραία τώρα θα κάνουμε ένα μικρό διάλλειμα μέχρι το επόμενο”, ξαφνικά βλέπεις μπροστά σου ένα τύπο με φερετζέ να παίζει μπροστά σου με παγωτό. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας εξηγήσω ακριβώς τι κάνει, πρέπει να το δέιτε από κοντά. Το σίγουρο είναι πως μέχρι να πάρεις το παγωτό σου παίζει λιγάκι με τα νεύρα σου, αλλά αμέσως μετά ανταμείβεσαι με την γεύση του και τα ξεχνάς όλα. Το σημαντικότερο δε είναι πως αυτό δεν είναι ένα απλό παγωτό αλλά παγωτό “ντοτουρμάς”. Έτσι λέγεται και είναι υπέροχο. Να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε και από οποιοδήποτε μαγαζί.
Και επειδή δεν έχεις απλά χορτάσει αλλά έχεις σκάσει από το φαγητό κατεβαίνοντας την πλατεία Ταξίμ θα σταματήσετε σ’ένα πολύ μικρό μαγαζάκι να δοκιμάσετε προφιτερόλ. Το μαγαζί λέγεται Inci Pastanesi και φτιάχνει μόνο προφιτερόλ. Είναι τρομερά φρέσκο και ασυνήθιστα άγλυκο, αλλά πολύ νόστιμο.
Αν θέλετε να τιμήσετε και άλλο το στομάχι σας με γλυκά τότε να επισκεφτείτε το Saray Muhallebicisi όπου θα δοκιμάσετε πάνω από 35 διαφορετικά παραδοσιακά γυκά όπως το καζάν ντιπί, το κιουνεφέ, κρέμες και άλλα πολλά.
Τελειώνοντας οφέιλω να σας πω, ότι δεν πρέπει κατα την ταπεινή μου άποψη να τελειώσετε αυτό το ταξίδι αν δεν πάτε να φάτε έναν από τους καλύτερους μπακλαβάδες στον κόσμο. Η οικογένεια του Karakoy Gulluoglu εδώ και δεκαετίες φτιάχνει μπακλαβάδες διαφόρων λογιών και ναι στην φωτογραφία παρακάτω είμαι με τον γιο του πρώτου μπακλαδοποιού (μιλάμε για τρελή περηφάνια).
Φεύγοντας επίσης μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας λουκούμια και λίγο ανατολίτικο αέρα… θα κάνει τις μαγιερικές σας πιο πικάντικες :)