Η παρασκευή του ψωμιού είναι από τις πρώτες συνταγές που μοιράζομαι με τα παιδιά στα μαθήματα μαγειρικής. Είναι εύκολο, γρήγορο και αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τα παιδιά να δημιουργήσουν και να μάθουν πολλές βασικές αρχές μαγειρικής. Επιλέγουν τα υλικά που θέλουν για το είδος και τη γέμιση και φτιάχνουν το δικό τους, συχνά πεντανόστιμο, ψωμί τους!
Αυτή είναι μία από τις αγαπημένες μου συνταγές. Εσείς φυσικά μπορείτε να πειραματιστείτε προσθέτοντας τα δικά σας αγαπημένα υλικά (ξηρούς καρπούς, ελιές, φρέσκα μυρωδικά, τυριά, αλλαντικά κ.λπ.). Σύντομα θα μοιραστώ μαζί σας και συνταγές για τέλεια γεμιστά ψωμάκια!
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 2 κτ.σ. ελαιόλαδο
- 220γρ. χλιαρό νερό
- 1,5 κτ.σ. μέλι θυμαρίσιο
- 1 αυγό βιολογικό
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 1.5 κτ.γλ. αλάτι
Εκτέλεση
- Σ΄ένα μπολ τοποθετούμε το νερό, το μέλι, το αυγό, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το αλεύρι και τέλος τη μαγιά.
- Ανακατεύουμε με τα χέρια μας όλα τα υλικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μίγμα, ούτε πολύ σκληρό αλλά ούτε και να μας κολλάει στα χέρια.
- Αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί στο ίδιο μπόλ για μισή ώρα περίπου αφού πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι και καλύψουμε με μεμβράνη.
- Έπειτα το βγάζουμε από το μπολ και το τοποθετούμε σε κάποιο ταψί ή φόρμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά ή 1 ώρα (εξαρτάται από τον φούρνο και πόσο δυνατός είναι), στους 170 βαθμούς.
- Το αφήνουμε να κρυώσει και το διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου 5 μέρες.
Συμβουλές
- Μπορούμε να πασπαλίσουμε το ψωμί με αλεύρι πριν το ψήσουμε.
- Μπορούμε να δώσουμε στο ψωμί μας όποιο σχήμα θέλουμε.
- Η μαγιά να μην έρχεται σε επαφή με το αλάτι γιατί τότε το ψωμί μας δεν θα φουσκώσει.
- Μπορούμε να σιγουρευτούμε πως το ψωμί μας έχει ψηθεί με τον εξής τρόπο: κρατώντας μια πετσέτα στα χέρια μας για να μην καούμε, βγάζουμε το ψωμί από τη φόρμα και χτυπάμε το κάτω μέρος του με τη γροθιά μας. Αν ο θόρυβος που ακούμε είναι ελαφρύς ή κούφιος τότε το ψωμί είναι έτοιμο.
- Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε παραπάνω νερό ή παραπάνω αλεύρι γιατί κάποια αλεύρια έχουν περισσότερη υγρασία και κάποια λιγότερη.