Σαν γνήσια Πειραιώτισσα που είμαι, σας ενημερώνω πως θα γράφω, θα ψάχνω και θα σας μεταφέρω ότι κινείται γύρω από τον κόσμο του φαγητού στα μέρη εκεί κάτω! Σαν απειλή διαβάζεται η προηγούμενη ‘ανακοίνωση’ και γελάω μόνη μου, διότι δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα τρομερά φαγητομαγαζάκια θα ανακαλύψετε στο λιμάνι αυτό. Θα ξεκινήσω πηγαίνοντας σε ένα αγαπημένο μαγαζί, που ήθελα εδώ και καιρό να γράψω.
Βρίσκεται στην οδό Νοταρά 75 και ιδιοκτήτης είναι ο επίσης πλέον αγαπημένος φίλος Κ. Δημήτρης Σινκ.
Ο Κ. Δημήτρης είναι Ινδός από το Τσαντιγκάρ και αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα το ’74, για να δουλέψει και να βοηθήσει τον πατέρα του και την οικογένεια που είχε αφήσει πίσω στον τόπο του. Δούλεψε και ναυτικός και σαν εστιάτορας αλλά κουράστηκε και άνοιξε το ’94 αυτό το φανταστικό μαγαζάκι με Ινδικά τρόφιμα.
Πριν μπείτε καν μέσα, θα μυρίσετε κάρυ, τζίντζερ, μυρωδικά στικάκια και μπορεί και να μαγειρεύει και τίποτα πίσω στο μικρό αυτοσχέδιο κουζινάκι του. Αν είστε τυχεροί και φάτε από τα χεράκια του όπως εγώ, θα καταλάβετε ότι τόσο καιρό δεν τρώτε Ινδικό αλλά κάτι που προσπαθεί να μοιάσει σε αυτό. Την τελευταία φορά, δοκίμασα κοτόπουλο με κάρυ και σας μεταφέρω και την συνταγή ακριβώς όπως μου την είπε και το μυστικό του για να έχουμε ένα τέλειο αποτέλεσμα στις σάλτσες μας.
Υλικά
- 1/2 Κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια μαζί με τα κόκκαλα
- 2 κτ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 5 εκ. τζίντζερ τριμμένο στον τρίφτη
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1 ντομάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 1 κτ.σ. μίγμα chicken masala (η λέξη ‘masala’ σημαίνει μίγμα μπαχαρικών ή όπως μου το είπε ο Κ. Δημήτρης ‘masala’ είναι όταν σμίγουν μαζί πολλά μπαχαρικά)
- Λίγα κάσιους στο μπλέντερ ή 1 πατάτα πουρέ ή λίγο γάλα καρύδας ( για να δέσει η σάλτσα στο τέλος)
Εκτέλεση
- Σωτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ.
- Ρίχνουμε την ντομάτα και το μίγμα μπαχαρικών. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει.
- Όταν σταματήσει το μίγμα να αφρίζει, τότε ρίχνουμε το κοτόπουλο και βράζουμε μέχρι να είναι έτοιμο το κρέας.
- Στο τέλος μπορούμε ρίξουμε κάσιους ή πατάτα ή γάλα καρύδας για να δέσει η σάλτσα μας.
Όποτε πάω φυσικά και μιλάμε για συνταγές και εννοείται πως όταν με το καλό κατηφορίσετε και εσείς για να το επισκεφτείτε, θα τον ρωτήσετε ότι θέλετε γύρω από την Ινδική κουζίνα και θα σας τα πεί όλα με κάθε λεπτομέρεια χωρίς μυστικά και βιασύνες. Να φροντίσετε να έχετε χρόνο, χαρτί και μολύβι και θα φύγετε γεμάτοι με μυρωδιές, συνταγές και αυθεντικά ινδικά προϊόντα.
Θα βρείτε sauce, μπαχαρικά, όσπρια, φανταστικό ρύζι μπασμάτι, πολύ καλής ποιότητας τσάι, πίκλες, γλυκά, πάστες, σνακς, ποτά, χυμούς, χένα, τρομερά αγιουβερδικά σαπούνια, σπάνια άλευρα, οδοντόκρεμες, τζίντζερ και ότι άλλο περίεργο χρησιμοποιεί η Ινδική κουζίνα και δεν μπορείτε να το προμηθευτείτε εύκολα. Οι τιμές είναι εξαιρετικές και εγώ προσωπικά τις βρίσκω πολύ χαμηλές σε σχέση με τα γνωστά μας super market.
Ο Κ. Δημήτρης μου είπε πως η Ινδική κουζίνα βασίζεται στα μπαχαρικά και στην αγιουβέρδα. Πως κάθε μπαχαρικό είναι φάρμακο για τον οργανισμό μας και πως για να λειτουργήσει ευεργετικά στην υγεία μας πρέπει να του φερθούμε σωστά και να ξέρουμε πώς να το μαγειρέψουμε. Με συμβούλεψε να χρησιμοποιώ πάντα στη κάθε ινδική συνταγή μου, τζίντζερ, κουρκουμά και σκόρδο γιατί αυτά τα 3 μαζί λειτουργούν θεραπευτικά.
Φεύγοντας από εκεί, νιώθεις πως ταξιδεύεις λιγάκι σε μια άλλη χώρα, μιλάς και βλέπεις ανθρώπους αυθεντικούς που αγαπούν τον τόπο τους και την κουζίνα τους. Αν αγαπάτε την Ινδική κουζίνα, τότε σίγουρα πρέπει να πάτε σ’αυτό το μαγαζί και αμέσως θα γίνει ένα από τα αγαπημένα σας!