Διάβασα το άρθρο που ακολουθεί και αμέσως άρχισα να ψάχνω πληροφορίες για τον Κύριο Γκουσιάρη και τα προϊόντα του. Προς μεγάλη μου έκπληξη ανακάλυψα μια φοβερή ιστοσελίδα, πλήρως ενημερωτική, γεμάτη αγάπη στη γή που καλλιεργεί και σεβασμό στην κληρονομιά που του άφησε η οικογένεια του. Η ιστορία των προϊόντων που τώρα πλέον εξάγει μας πάει πίσω στο 1890 όπου η προπρογιαγιά του Ευαγγελία Μπαρμπαρούση εξέτρεφε στην αυλή του σπιτιού για την κάλυψη των ετήσιων οικογενειακών αναγκών, μέλι.
Ντομάτα στραγγιστή σε ποικίλες παραλλαγές και μέλι από θυμάρι, έλατα και άνθη είναι κάποια μόλις από τα προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια πασίγνωστων αγγλικών πολυκαταστημάτων. Πίσω από τα εν λόγω προϊόντα, τα οποία έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον αγοραστών από όλο τον κόσμο, βρίσκεται ο κος Αλέξανδρος Γκουσιάρης, παραγωγός από την Καρδίτσα και απόφοιτος του Μαθηματικού Τμήματος του ΑΠΘ.
Ο παραγωγός αποφάσισε αρχικά να ακολουθήσει την οικογενειακή παράδοση- οι πρόγονοί του είχαν μελίσσια από τα τέλη του 19ου αιώνα στην αυλή τους, καλλιεργώντας μέλι ερασιτεχνικά και αργότερα σε επαγγελματικό επίπεδο.
Το 1996 ιδρύει εταιρεία παραγωγής και τυποποίησης μελιού, με έδρα το χωριό Ηλιάς Καρδίτσας. Την ίδια χρονιά η διάθεση του μελιού σε φιλανθρωπικό μπαζάρ του δίνει το «εισιτήριο» για τις αγορές του εξωτερικού. Στην εκδήλωση, το μέλι δοκιμάζει τυχαία ο Παναγής Μανουηλίδης, ιδιοκτήτης της εταιρείας εμπορίας και διάθεσης ελληνικών προϊόντων στην Αγγλία “Odysea”, ο οποίος του προτείνει επαγγελματική συνεργασία για εξαγωγή του μελιού στο εξωτερικό.
Δύο χρόνια αργότερα, ο ίδιος άνθρωπος τον παροτρύνει να αρχίσει και τη συστηματική καλλιέργεια τομάτας, ενθουσιασμένος από τη δοκιμή της σπιτικής σάλτσας τομάτας, που ετοιμάζει ο Αλέξανδρος Γκουσιάρης. Έτσι, αρχίζει και την καλλιέργεια τομάτας, που στη συνέχεια παστεριώνεται με παραδοσιακό τρόπο. Στήνεται μια μικρή μονάδα τυποποίησης και συσκευασίας, όπου δουλεύουν οι γυναίκες του χωριού και σύντομα τα βάζα αυτά βρίσκονται στα “Harrods”, τα “Selfridges” και τα “Harvey Nichols”. Το 2004 τα προϊόντα πιστοποιούνται ως βιολογικά.
Μέχρι σήμερα, τα προϊόντα του έχουν αποσπάσει πλήθος βραβείων στην Αγγλία, το Βέλγιο και την Ελλάδα. Επίσης, δειλά βήματα για την προώθησή τους γίνονται ήδη σε Αυστρία και Γερμανία.
Την επιτυχημένη πορεία των βιολογικών προϊόντων του κου Γκουσιάρη αποτελεί θέμα του ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Οικολογικά Ημερολόγια- Μια μικρή μεγάλη ιδέα», που προβλήθηκε στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το ευρύ κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει την ταινία και στην μικρή οθόνη, καθώς θα προβληθεί από την ΕΤ1 στα πλαίσια της σειράς ντοκιμαντέρ «Οικολογικά Ημερολόγια».
Το εν λόγω ντοκιμαντέρ όμως, παρακολουθεί και τα βήματα του Νίκου, ενός νέου αγρότη συμβατικής καλλιέργειας βαμβακιού. Ο ίδιος εκφράζει την ανησυχία του για την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά, ενώ πλέον συζητά με τον Αλέξανδρο Γκουσιάρη το ενδεχόμενο να μετατρέψει την καλλιέργειά του από συμβατική σε βιολογική.
Πηγή: http://www.gousiaris.gr, http://www.bioworld.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=424%3A—–harrods&catid=18%3Afrouta-laxanika-salates&Itemid=37