Ένα old-fashion υπεραγαπημένο πιάτο για όλες τις ώρες και ημέρες! Τρώγεται και μόνο του και σαν συνοδευτικό. Για όσους δυσκολευτούν να κόψουν τις πατάτες πολύ λεπτές, ή δεν έχετε το σωστό εργαλείο (μαντολίνο), προτείνω να τις βράσετε μέχρι να μαλακώσουν λιγάκι πριν τις τοποθετήσετε στο ταψί.
Classic
Yλικά
- 1 κιλό πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
- 400ml γάλα
- 200γρ. τριμμένη γλυκιά γραβιέρα
- 100γρ. τυρί Emmental τριμμένο
- 5 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 κτ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε σε ένα τηγάνι τη μια κουταλιά της σούπας βούτυρο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.
- Στο ίδιο τηγάνι αφού έχουμε αφαιρέσει τα κρεμμύδια προσθέτουμε το μπέικον και σοτάρουμε και αυτό σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει ένα έντονο χρώμα.
- Παίρνουμε ένα ταψί και το αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο παντού.
- Στρώνουμε μια στρώση από τις πατάτες σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, προσθέτουμε λίγο από τα τυριά ανακατεμένα, λίγο από τα κρεμμύδια και το μπέικον.
- Περιχύνουμε λίγο από το γάλα επίσης σε όλη την επιφάνεια πάνω από τις πατάτες και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να μας τελειώσουν οι πατάτες. Σε κάθε στρώση πάντα, προσθέτουμε λίγο από τα τυριά, τα κρεμμύδια και το μπέικον.
- Καλύπτουμε το ταψί μας με αλουμινόχαρτο.
- Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να γκραντιναριστούν οι πατάτες μας.
Vegan
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
- 400ml γάλα καρύδας
- 300γρ. μανιτάρια κουμπιά καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 κτ.σ. βούτυρο φυτικής προέλευσης
- Μαιντανός και φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο κ.π.
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε σε ένα τηγάνι τη μια κουταλιά της σούπας βούτυρο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν.
- Παίρνουμε ένα ταψί και το αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο παντού.
- Στρώνουμε μια στρώση από τις πατάτες σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, προσθέτουμε λίγο από τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια. Αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό και θυμάρι.
- Περιχύνουμε λίγο από το γάλα επίσης σε όλη την επιφάνεια πάνω από τις πατάτες και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να μας τελειώσουν οι πατάτες. Σε κάθε στρώση προσθέτουμε λίγα από τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και τα μυρωδικά.
- Καλύπτουμε το ταψί μας με αλουμινόχαρτο.
- Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να γκραντιναριστούν οι πατάτες μας.