Κάθε Δευτέρα ή μάλλον προσπαθώ κάθε Δευτέρα να πηγαίνω στην βιολογική λαϊκή την Κηφισιάς.
Γίνομαι λιγάκι γραφική με το κόκκινο καροτσάκι μου, πατάω αρκετό κόσμο (πάτησα και έναν ηθοποιό την προηγούμενη φορά) γιατί χαζεύω μην μου ξεφύγει τίποτα καινούργιο αλλά πιστέψτε με αξίζει τον κόπο. Γυρνάς πίσω γεμάτος χαρά, που γέμισες το ψυγείο σου με φρέσκα βιολογικά λαχανικά και φρούτα κάποια από τα οποία δεν βρίσκεις σε κανονικές αγορές ,ξοδεύοντας ακριβώς τα ίδια χρήματα με κάθε άλλη λαϊκή. Σε αυτή τη λαϊκή λοιπόν βρήκα Λούπινα.
Δεν ξέρω γιατί, αλλά έχω να τα δω σε αγορά από μικρό παιδί που μου τα έπαιρνε η γιαγιά μου. Τα Λούπινα υπάρχουν από πολύ παλιά (τα έτρωγαν και οι Αρχαίοι Έλληνες), είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, σε ανόργανα άλατα όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, ο σίδηρος, το κάλιο, αλλά και ουσίες όπως η βιταμίνη C και είναι πολύ δημοφιλή στους χορτοφάγους κυρίως του εξωτερικού.
Τα λούπινα μπορούν να ανταγωνιστούν επάξια τη σόγια λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητας που έχουν σε πρωτεΐνες.
Αν έχετε ακούσει για το πρώτο χορτοφαγικό χασάπικο στην Ολλανδία www.vegetarianbutcher.com, τότε θα ξέρετε και πως έχει πολλά προϊόντα από λούπινα. Στη Γερμανία επίσης, την Μέκκα των χορτοφάγων θα βρεις παγωτό από λούπινα, αλεύρι, σοκολάτες, λουκάνικα κ.α. Στην ίδια χώρα φέτος, στα ‘Βραβεία του Μέλλοντος’ νίκησε μία επιστημονική ομάδα που ασχολήθηκε με την παραγωγή τροφίμων από λούπινα. Στη δική μας χώρα, τα τρώνε περισσότερο στη περιοχή της Λακωνίας.
Εγώ θα τα φάω έτσι όπως είναι με λίγο ελαιόλαδο και σκορδάκι να θυμηθώ και τα παλιά και εσείς αναμένετε συνταγή με Λούπινα κάποιο από τα επόμενα Σ-Κ στην εκπομπή του Join Us-Skai TV .