Food Stories

5 Απλά βήματα για να φτιάξεις την τέλεια Frittata

· Και σε ποιον δεν αρέσουν οι ομελέτες ·

6 Οκτωβρίου, 2015

Και σε ποιον δεν αρέσουν οι ομελέτες; Γιατί χοντρικά μια φριτάτα αυτό είναι. Πιάτο εύκολο και γρήγορο. Όταν το φτιάξεις σωστά, θα είναι και νόστιμο. Τρώγεται για πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και αν θες το βάζεις μέσα σε ψωμί και φτιάχνεις ένα χορταστικό σάντουιτς. Μπορείς να το συνδυάσεις με όλα τα υλικά που αγαπάς και ξέρω ότι είναι ένα πιάτο που δεν βαριόμαστε ποτέ να τρώμε. Κάτι σαν τα μακαρόνια με κιμά. Διάβασε αυτά τα 5 βήματα-συμβουλές, για να είναι η frittata σου πάντα πετυχημένη. Στο τέλος ακολουθεί συνταγή για φανταστική frittata με μανιτάρια! Καλή επιτυχία!

Σκεύος

Όλα ξεκινάνε από το σκεύος που θα χρησιμοποιήσεις. Πρέπει να έχεις ή αν δεν έχεις να προμηθευτείς με ένα καλό μεγάλο βαθύ (όχι πολύ) αντικολλητικό τηγάνι. Το σκεύος πρέπει να μπαίνει και στον φούρνο, αφού εκεί θα τελειώσει το ψήσιμο της η frittata.

Αυγά

Τα αυγά πρέπει να είναι φρέσκα και αν είναι δυνατόν βιολογικά. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι διαφορά στην γεύση έχουν τα απλά από τα φρέσκα βιολογικά αυγά. Πρέπει να χτυπηθούν καλά και να τα αλατοπιπερώσουμε πριν μπουν τα υπόλοιπα υλικά.

Άλλα υλικά

Ότι υλικό χρησιμοποιήσουμε, εκτός από τυρί και κάποια λαχανικά όπως ντομάτα ή χόρτα, για να εμπλουτίσουμε την frittata θα πρέπει να έχει μαγειρευτεί ήδη. Π.χ. αν χρησιμοποιήσουμε μανιτάρια,, κρεμμύδια, κολοκύθια ή πατάτες, καλό είναι να τα σοτάρουμε πρώτα και μετά να τα προσθέσουμε στην frittata μας.

Κρέμα γάλακτος

Σίγουρα έχετε όλοι ακούσει πως η κρέμα γάλακτος νοστιμεύει και φουσκώνει την frittata, αλλά μπορούμε να βάλουμε και άλλα γαλακτοκομικά όπως γάλα, γιαούρτι ή και κρεμώδη τυριά.

Ψήσιμο

Το ψήσιμο θέλει προσοχή, διότι ναι μεν θέλουμε να έχουν ψηθεί τα αυγά αλλά όχι και να έχουν στεγνώσει. Σκεφτείτε πως όσο πιο χοντρή είναι η φριτάτα μας τόσο πιο πολύ χρόνο θέλει να μείνει στο φούρνο. Ένα μεσαίο τηγάνι θα χρειαστεί περίπου 20-30 λεπτά ψήσιμο στο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Υλικά

  • 6 αυγά χτυπημένα
  • 150ml κρέμα γάλακτος
  • 5 μανιτάρια κουμπιά ξεφλουδισμένα και κομμένα σε φέτες
  • 20 γρ. βούτυρο
  • ½ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 150γρ. τριμμένη γλυκιά γραβιέρα
  • Λίγο φρέσκο θυμάρι
  • 1 χούφτα αποξηραμένα μανιτάρια
  • Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Τοποθετούμε σε ένα βαθύ τηγάνι, το βούτυρο, τα κρεμμύδια, το θυμάρι και τα μανιτάρια.
  2. Χτυπάμε καλά τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώνουμε.
  3. Ανακατεύουμε καλά να σοταριστούν και μόλις μαλακώσουν, απλώνουμε τα υλικά μας σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού και ρίχνουμε από πάνω τα αυγά.
  4. Κουνάμε το τηγάνι για να καλύψουν όλο την επιφάνεια του, τα αυγά και περιμένουμε μέχρι να ψηθεί λιγάκι η κάτω πλευρά για περίπου 3-4 λεπτά.
  5. Αφαιρούμε το τηγάνι από την φωτιά και το τοποθετούμε στον φούρνο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει η frittata μας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ