Νομίζω από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά, ίσως γιατί μου θυμίζει μια πιο comme il faut εκδοχή, της δικής μας ελληνικής κρέμας ή και γαλακτομπούρεκου θα μπορούσε κανείς να πεί!
ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Yλικά για την ζύμη σαμπλέ
- 200 γρ. αλέυρι + 10γρ. γαι την επιφάνεια εργασίας
- 100 γρ. βούτυρο
- 20 γρ. νερό
- 20 γρ. ζάχαρη
- 2 γρ. αλάτι
- 1 αυγό
Υλικά για την φλαν
- 500 γρ. γάλα
- 125 γρ. κρέμα γάλακτος
- 5 κρόκοι
- 125 γρ. ζάχαρη
- 50 γρ. κορν-φλάουρ
Εκτέλεση για την ζύμη
- Θρυμματίζουμε με τα χέρια μας το μείγμα με το βούτυρο και το αλεύρι. Κάνουμε στη μέση μια τρύπα και ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αυγό.
- Ανακατεύουμε με τα χέρια μας όλα το μείγμα και σχηματίζουμε μια μπάλα, αλλά δεν την ζυμώνουμε πολύ. Η ζύμη μας πρέπει να είναι αρκετά υγρή.
- Τυλίγουμε με μεμβράνη την μπάλα μας και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Αφού την βγάλουμε από το ψυγείο, την ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη, και την τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψάκι.
- Την τρυπάμε με ένα πηρούνι σε ολόκληρη την επιφάνεια της και την ψήνουμε για 10 λεπτά.
Εκτέλεση για την φλάν
- Σ΄ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη και το κορν-φλάουρ μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά.
- Σε μία μεσαία κατσαρόλα, προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Αφού έρθουν σε βρασμό τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και σιγά-σιγά με πολύ προσοχή ρίχνουμε το γάλα με την κρέμα μέσα στο μπολ με τα αυγά, τη ζάχαρη και το κορν-φλάουρ.
- Ανακατεύουμε συνεχώς και αφού πάρει την θερμοκρασία που θέλουμε το μίγμα με τα αυγά, το ρίχνουμε όλο στην κατσαρόλα και τη βάζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει.
- Τοποθετούμε όλο το μίγμα της κρέμας στο ταψάκι με την τάρτα και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει και την βάζουμε στο ψυγείο για να διατηρηθεί.
- Την σερβίρουμε κρύα.
ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ