Food Stories

Σαμιώτικη τυρόπιτα στο τηγάνι με ρόκα, παρμεζάνα και μοτσαρέλα

· Μια συνταγή που αγάπησα πολύ. Σ' ευχαριστώ πολύ Γιαγιά κι ας την έχω πειράξει λίγο! ·

29 Μάιος, 2012

Υλικά για το ζυμάρι

  • 200γρ. ή 2 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 με 150ml νερό χλιαρό
  • 2 κτ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κτ.σ. ξύδι

Υλικά για τη γέμιση

  • 1 μάτσο ρόκα (μόνο τα φύλλα)
  • 100γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • 50γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • Αλάτι-πιπέρι προαιρετικά
  • 1 αυγό προαιρετικά

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά μας για το ζυμάρι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας έτσι ώστε να έχουμε ένα ομογενοποιημένο και ελαστικό μίγμα.
  2. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 6 μικρά μπαλάκια. Ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη το ζυμαράκι μας σε ένα ορθογώνιο σχήμα. Τοποθετούμε στο κέντρο του ζυμαριού σχεδόν μία κτ.σ. από τη γέμιση αφού έχουμε ανακατέψει όλα τα υλικά μαζί και κλείνουμε το ζυμάρι και από τις δύο πλευρές κάθετα και οριζόντια, πιέζοντας με τα δάχτυλα μας  τις άκρες για να κλείσει καλά η κάθε πλευρά. Σχηματίζουμε περίπου έναν ορθογώνιο φάκελο.
  3. Τοποθετούμε στη φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι και το γεμίζουμε μέχρι τη μέση με ελαιόλαδο και ηλιέλαιο μαζί. Στην αρχή έχουμε τη φωτιά μας στο δυνατό, βάζουμε τις τυρόπιτες και χαμηλώνουμε αμέσως σε μέτρια φωτιά. Γυρνάμε συνεχώς με μία τρυπητή κουτάλα τις τυρόπιτες για να ψηθούν καλά και από τις δύο πλευρές.
  4. Αφού πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές σερβίρουμε σε πιάτο και πασπαλίζουμε από πάνω με τριμμένη παρμεζάνα.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλα τυριά στην γέμιση μας όπως γραβιέρα ή ρεγκάτο ή φέτα.
  • Όταν τηγανίζουμε πρέπει πάντα το λάδι που χρησιμοποιούμε να είναι ελαιόλαδο. Αλλά για να δώσουμε πιο ελαφριά γεύση στο φαγητό μας καλό είναι να βάζουμε μισό ελαιόλαδο και  μισό ηλιέλαιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ