Food Stories

Ντολμαδάκια, το ξένο είναι πιο καλό…

11 Ιουνίου, 2012

Αυτό έχω ακούσει να λένε κατά καιρούς μαμάδες και γιαγιάδες σε παιδιά και εγγόνια..και κατά βάθος μέσα μου το πιστεύω (λίγο)!Όταν ήμουν στο σχολείο, μου άρεσε πιο πολύ το τοστ της κολλητής μου φίλης παρά αυτό που μου έκανε η μάμα μου, παρόλο που τα υλικά και το ψωμάκι ήταν ίδια. Έτσι και τώρα… τα κλεμμένα αμπελόφυλλα από τον διπλανό κήπο, κάνουν τους πιο νόστιμους ντολμάδες. Δοκιμάστε και εσείς να φτιάξετε..τώρα που ξέρετε ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας…

Υλικά για τη γέμιση (40 τμχ.)

  • 1 μάτσο φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 μάτσο φρέσκο μαιντανό ψιλοκομμένο
  • 1 μάστο φρέσκο μάραθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 μάτσο φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 4 κτ.σ. ελαιόλαδο
  • μπόλικο αλάτι
  • πιπέρι
  • 50 τμχ. αμπελόφυλλα

Εκτέλεση

  1. Τοποθετούμε όλα τα υλικά για την γέμιση σε ένα μπόλ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Τα σωτάρουμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, διότι έχουμε ήδη βάλει στη γέμιση, για 4-5 λεπτά, μέχρι να βγούν τα αρώματα από τα φρέσκα μυρωδικά μας. Βάζουμε στην άκρη τη γέμιση.
  2. Aν τα αμπελόφυλλα μας είναι φρέσκα τότε απλά τα ζεματάμε για 20 δευτερόλεπτα περίπου, σε νερό που βράζει και αμέσως μετά τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι για να στραγγίξουν τα υγρά τους. Αν είναι αγορασμένα σε βαζάκι τότε θα πρέπει να τα ζεματίσουμε περισσότερη ώρα για να μαλακώσουν κι άλλο. Τοποθετούμε στο πάτο της κατσαρόλας που θα χρησιμοποιήσουμε μερικά από τα αμπελόφυλλα μαζί με 1 κτ.σ. ελαιόλαδο και 2 κτ.σ. νερό για να μην μας κολλήσουν τα ντολμαδάκια.
  3. ‘Επειτα απλώνουμε στον πάγκο μας  μερικά φύλλα και ξεκινάμε να βάζουμε λίγακι από την γέμιση στο κέντρο κάθε φύλλου. Kλείνουμε από τη βάση του φύλλου σπρώχνοντας τη γέμιση προς τα μέσα, ύστερα συνεχίζουμε κλείνοντας τα πλαινά μέρη του φύλλου και τυλίγουμε καλά ούτε πολύ σφιχτά αλλά και ούτε πολύ χαλαρά μέχρι να τελειώσει το φύλλο μας. Προσέχουμε ιδιαίτερα να μην φεύγει από τα πλάγια η γέμιση διότι είναι πολύ εύκολο να ανοίξει στο βράσιμο μετά.
  4. Συνεχίζουμε να τυλίγουμε και τοποθετούμε το κάθε ντολμαδάκι στην κατσαρόλα σχηματίζοντας κάθε φορά κύκλο. Όταν τελειώσουμε βάζουμε ένα πιάτο πάνω από τα ντολμαδάκια, μέσα στη κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό μέχρι να καλύψει και το πιάτο μας. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά και σερβίρουμε εννοείται με λεμόνι και γιαούρτι!

Τρώγονται και κρύα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ