Food Stories

3 Ντιπ για να συνοδεύσεις το κρασί σου!

· 3 ξεχωριστά και ιδιαίτερα ντιπ για να συνοδέυσετε το κρασί σας! ·

14 Ιουνίου, 2015

3 γιατί ένα δεν είναι ποτέ αρκετό! Φτιάξτε και τα 3, συνδύασε τα με καλό κρασί και ζεστές αραβικές πίτες ή κομμένα λαχανικά. Εγώ σαν γνήσια ψωμού τα συνοδεύω πάντα με ζεστό ψωμί, πίτες αραβικές κομμένες σε μεγάλα τρίγωνα κομμάτια, παξιμάδια ή ότι βρω τέλος πάντων στο super market από υδατάνθρακα και μου γυαλίζει στο μάτι. Το Zaaluk είναι μαροκινή σαλάτα και τρώγεται είτε κρύα είτε ζεστή. Έχω αλλάξει κατά πολύ την διαδικασία και έβαλα λιγότερα μπαχαρικά. Επίσης προτίμησα ξερό κόλιανδρο αντί για φρέσκο γιατί δεν τον αγαπάμε πολύ σε αυτό το σπίτι, αλλά εσείς εννοείται μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο αν σας αρέσει.

Hummus

Υλικά

  • 300 γρ. ρεβίθια
  • 2 κτ.γλ. ταχίνι
  • 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 1 κτ.σ. ελαιόλαδο
  • Πάπρικα (για το σερβίρισμα)
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος ( για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση

  1. Τοποθετούμε τα ρεβίθια σε ένα μπολ γεμάτο με νερό για 8 ώρες περίπου.
  2. Έπειτα τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Κρατάμε στην άκρη μισό ποτήρι από το νερό που έβρασαν.
  3. Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα βρέχουμε με νερό της βρύσης για να κρυώσουν.
  4. Τα βάζουμε σε ένα μπλέντερ δυνατό, μαζί με το γιαούρτι, το αλάτι, το ταχίνι και το λεμόνι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνει το μίγμα μας αλοιφή. Αν θέλετε το μίγμα σας να γίνει πιο μαλακό και αραιό μπορείτε να προσθέσετε λιγάκι από το νερό του βρασμού που κρατήσαμε πριν.
  5. Εδώ εξαρτάται από εσάς αφού δοκιμάσετε, αν θέλετε να προσθέσετε και άλλο λεμόνι ή αλάτι.
  6. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με πάπρικα και μαϊντανό.

Φασόλι με δενδρολίβανο και μπούκοβο

Υλικά

  • 300 γρ. φασόλια μικρά
  • 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
  • ½ κτ. γλ μπούκοβο
  • Αλάτι
  • 2 κτ.σ. ελαιόλαδο
  • Χυμό από ½ λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Τοποθετούμε τα φασόλια μας σε ένα μπολ γεμάτο με νερό για περίπου 8 ώρες.
  2. Έπειτα τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Τα σουρώνουμε και τα κρυώνουμε με νερό της βρύσης.
  4. Τα βάζουμε σε μπλέντερ μαζί με το δενδρολίβανο, το μπούκοβο, το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το γιαούρτι και το αλάτι. Χτυπάμε το μίγμα μέχρι να γίνε αλοιφή.
  5. Σερβίρουμε το ντιπ με λίγο μπούκοβο και ελαιόλαδο.

Zaaluk

Υλικά

  • 2 μελιτζάνες χοντρές
  • 4 κτ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ντομάτα στον τρίφτη ( από την χοντρή πλευρά)
  • 1 κτ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κτ.σ. μηλόξυδο
  • 1 σκόρδο λιωμένο
  • Αλάτι
  • ¼ κτ.γλ. κόλιανδρο ξερό ή 1κτ.γλ φρέσκο ψιλοκομμένο
  • ¼ κτ.γλ. κύμινο
  • ¼ κτ.γλ. πάπρικα καπνιστή

Εκτέλεση

  1. Με ένα μαχαίρι μικρό, τρυπάμε σε όλο τους το σώμα τις μελιτζάνες όπως είναι ολόκληρες και τις τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
  2. Τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.
  3. Έπειτα τις ανοίγουμε πάνω σε ένα σουρωτήρι κατά μήκος και βγάζουμε την σάρκα τους. Πετάμε τα πολλά σπόρια και τις αφήνουμε να ξεράσουν όλα τους τα υγρά για περίπου 20 λεπτά. (Που και που τις πατάμε με ένα κουτάλι για να βγάλουν και άλλα υγρά).
  4. Τοποθετούμε την ντομάτα και το σκόρδο σε ένα κατσαρολάκι και φέρνουμε σε βρασμό για περίπου 10 λεπτά (με προσοχή να μην φύγουν όλα τα υγρά).
  5. Αφού οι μελιτζάνες είναι έτοιμες, τις τοποθετούμε στο κατσαρολάκι με τις ντομάτες και προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας, τον μαϊντανό και το ελαιόλαδο.
  6. Αφήνουμε να βράσει όλο το μίγμα μαζί για 5 λεπτά και κατεβάζουμε από την φωτιά.
  7. Σερβίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ