Μου αρέσουν πολύ οι ντολμάδες και γενικά ότι είναι γεμιστό ή τυλιχτό και θα το καταλάβετε εν καιρώ από τις συνταγές μου. Νιώθεις ρε παιδί μου σε μία μπουκιά όλη την γεύση μαζεμένη, χωρίς να σου ξεφεύγει τίποτα. Δεν μπορώ να σας πω, πως εμπνεύστηκα τους συγκεκριμένους… Απλά άνοιξα το ντουλάπι μου είδα κόκκινες φακιές, μου έφερε και η μητέρα μου φρέσκα αμπελόφυλλα και έγινε το ‘κακό’. Βγήκαν τέλειοι και ταιριάζουν απίστευτα με την sauce γιαουρτιού και κάρυ. Φυσικά αν θέλετε τους τρώτε μόνο με σκέτο γιαούρτι ή μπορείτε να ανακατέψετε το γιαούρτι με λίγη σάλτσα από τους ντολμάδες, μόλις τελειώσει το βράσιμο τους (το έκανα και βγήκε θεϊκό).
Υλικά για τη γέμιση
- 150 γρ. κόκκινες φακές
- 150 γρ. ρύζι κίτρινο ή τύπου Καρολίνα ότι προτιμάτε
- 2 κτ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κτ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 πιπεριά Φλωρίνης ψητή ( αυτές στο βαζάκι)
- Αλάτι-πιπέρι
- Ξερό δυόσμο
- 1 κτ.σ. πελτέ
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 σκελίδα σκόρδο
- Περίπου 30 τμχ. Αμπελόφυλλα
Υλικά για το γιαούρτι
- 250 γρ. γαιούρτι στραγγιστό
- 1 κτ.γλ. κάρυ σκόνη
Εκτέλεση
- Βράζουμε σε μία κατσαρόλα νερό. Ρίχνουμε μέσα τα φύλλα μισά-μισά για περίπου 3-4 λεπτά να μαλακώσουν λίγο.
- Τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε ένα μπλεντεράκι, βάζουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση εκτός από τα φύλλα και τα πολτοποιούμε.
- Τοποθετούμε στον πάτο μιας κατσαρόλας φύλλα τα οποία είναι σπασμένα και τον καλύπτουμε με αυτά.
- Βάζουμε ένα – ένα τα φύλλα μας από την πλευρά που φαίνονται τα νεύρα τους σε μια επιφάνεια. Τοποθετούμε στο κέντρο λίγη από τη γέμιση και τυλίγουμε καλά τους ντολμάδες.
- Τους βάζουμε στην κατσαρόλα και από πάνω τους κλείνουμε με ένα πιάτο για να μην ανοίξουνε. Προσθέτουμε νερό, λίγο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι.
- Βράζουμε για περίπου 30 λεπτά. Σερβίρουμε τους ντολμάδες με το γιαούρτι το οποίο έχουμε ανακατέψει με κάρυ.