Από το βιβλίο της Μαρίας Εκμεκτσιόγλου “Με άρωμα κανέλας“, αυτή η συνταγή είναι η αγαπημένη μου! Οι ατσμάδες είναι κάτι μεταξύ γλυκού και αλμυρού. Κρουασάν και τσουρεκιού. Μπορείς να τους γεμίσεις και με τυρί αλλά και με σοκολάτα. Είναι σκέτη κόλαση, τους κάνω συνέχεια και αποτελούν και αγαπημένη συνταγή στο μάθημα της μαγειρικής που κάνω σε παιδιά. Αν δεν έχετε φρέσκια μαγιά δεν πειράζει, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με ξερή και επίσης δεν χρειάζεται να περιμένετε όση ώρα λέει η συνταγή για να φουσκώσουν. Εγώ αφήνω το ζυμάρι να φουσκώσει λίγο και έχω το ίδιο αποτέλεσμα. Μπορείτε να τους φτιάξετε σε ότι σχήμα θέλετε. Φυσικά είναι πιο νόστιμοι ζεστοί!
Υλικά
- 40 γρ. φρέσκια μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή
- 1 ποτήρι του νερού χλιαρό νερό
- 4 ποτήρια του νερού αλεύρι
- 3 δάκρυα μαστίχας Χίου κοπανισμένη
- 1 ποτήρι του νερού γιαούρτι
- 1 ποτήρι του νερού ηλιέλαιο
- 1 αυγό, χωριστά ο κρόκος από το ασπράδι
- 1 κτ.γλ. αλάτι
- 1 κτ.σ. ζάχαρη
- 2 κτ.σ. φρέσκο βούτυρο
- Μαύρο σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Λιώνουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό. Σε μια μπασίνα βάζουμε όλα τα υλικά μέσα εκτός από το βούτυρο, το σουσάμι και τον κρόκο.
- Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει αφράτη ζύμη και να μην κολλάει στα δάχτυλα. Τη σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα να διπλασιαστεί σε όγκο. Κατόπιν κόβουμε ζυμαράκια σε μέγεθος αυγού.
- Στο καθένα κρύβουμε λίγο βούτυρο και το κάνουμε μπαλίτσα.
- Μετά ανοίγουμε τις μπαλίτσες σε λωρίδες, τις στριφογυρίζουμε και ενώνουμε τις άκρες, φτιάχνοντας ένα κουλούρι.
- Αλείφουμε με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν.