Food Stories

Τι άλλο φοβερό θα ακούσουμε από τον βραβευμένο καταλανό chef Ferran Adria! Όταν έκλεισε το εστιατόριο του, τον περασμένο Ιούνιο του 2011, την ίδια περίπου στιγμή, γεννήθηκε η ιδέα για το elBulli foundation το οποίο διάβασα πως θα ανοίξει τις πόρτες του το 2014. Έψαξα γι’ αυτό αρκετά αλλά δεν κατάλαβα και πολλά, δηλαδή ποιος ακριβώς θα είναι ο σκοπός του αλλά θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω τα περισσότερα.

Oι δύο κύριοι στόχοι του Ιδρύματος είναι 1) να αρχειοθετήσει την κληρονομιά του πρώην εστιατορίου elBulli και 2)  να στεγάσει ένα κέντρο δημιουργικότητας που θα έχει ευρύτερα οφέλη τόσο κοινωνικά όσο και γαστριμαργικά.

H  κατασκευαστική εταιρεία Tecnalia η οποία θα επιβλέπει την μηχανική του κατασκευή,  θα παρέχει την δυνατότητα ενέργειας που παράγεται από φύκια! Ουάου!

Το σύνθημα του Ιδρύματος είναι «Risk, Freedom and Creativity», «Η ελευθερία στη δημιουργία“.

Το ίδρυμα δεν θα λειτουργεί ακριβώς σαν σχολείο, αλλά θα αποτελεί ένα χώρο για πειραματισμό. Θα υποδέχεται τους επισκέπτες εφόσον αυτό δεν θα διαταράσσει την καθημερινή εργασία.

Θα έχει σκοπό να διερευνήσει την κουζίνα όσο πιο “εσωτερικά” γίνεται. O ετήσιος προϋπολογισμός θα αγγίζει τα 600.000€ με 800.000€ τα οποία θα επενδυθούν άμεσα από τον ίδιο τον chef αλλά και τους συνεργάτες του, Juli Soler και Albert Adria. To υπάρχον εστιατόριο δεν θα καταστραφεί αλλά ένα νέο κτίριο θα κατασκευαστεί γύρω από αυτό. Ο chef εξήγησε πως το εστιατόριο θα λειτουργήσει σαν ένα “αρχείο”, όπου οι επισκέπτες θα είναι σε θέση να δουν τις δημιουργίες του καινούργιου ιδρύματος. Θα υπάρξει ένας χώρος για brainstorming όπου μελλοντικά θα λειτουργήσει και ως κινηματογράφος. Το πιο σημαντικό μέρος όμως σύμφωνα με τον ίδιο θα είναι ένας χώρος τον οποίο θα ανομάσει “experimenting area” όπου chefs, δημοσιογράφοι, φιλόσοφοι, διαφημιστές θα σηναντιούνται μαζί για να εξερευνούν τις δυνατότητες αυτής της καινούργιας και πρωτοποριακής κουζίνας.

Λέγεται πως το ίδρυμα θα είναι επίσης οικολογικό και βιώσιμο και γι’ αυτό το λόγο ο Ferran Adria ζήτησε από τον αρχιτέκτονα Enric Ruiz Geli να δώσει στα νέα κτίρια ζωτική σημασία και βιολογικό χαρακτήρα. Τα κτίρια θα παράγουν μηδενικές εκπομπές CO2 έτσι ώστε να δημιουργεί από μόνο του όλη την ενέργεια που χρειάζεται από φυσικές πηγές και μόνο. Να φανταστείτε πως σκέφτονται το ενδεχόμενο να ζητήσουν από όλους τους επισκέπτες και τους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα μόνο ή να αποφεύγουν την χρήση κλιματιστικού καθώς πηγαίνουν στο ίδρυμα.

Πολύ καλό για όλους εμάς θα είναι πως όλες οι εργασίες και οι έρευνες που θα αναπτύσσονται στο εσωτερικό του ιδρύματος θα είναι διαθέσιμα στο internet. Δυστυχώς από όσα διάβασα, μάλλον οι οπαδοί του chef και όχι μόνο, δεν θα μπορούν πλέον να κλείνουν απλά κάποιο τραπέζι και να πηγαίνουν να φάνε,  οπότε ο Ferran Adria διερευνά την δυνατότητα να προσκαλεί ο ίδιος τον κόσμο που θέλει για να δοκιμάσει τις δημιουργίες του καινούργιου ιδρύματος.

Νομίζω πως όλοι οι φαν του συγκεκριμένου chef αλλά και της γαστρονομίας γενικότερα περιμένουν πως και πως να ξεκινήσει αυτή η τελείως πρωτοποριακή ιδέα για τα δεδομένα της κουζίνας μέχρι σήμερα.

Είμαι πολύ περίεργη και συνάμα περήφανη που υπάρχουν τέτοια άτομα στον χώρο μας που τολμούν να πάνε την μαγειρική τέχνη όχι ένα αλλά δέκα βήματα μπροστά.

Αναμένουμε λοιπόν για το αποτέλεσμα με πολύ, πολύ ενθουσιασμό!!!

[youtube id=”-O3rdlzQVP0″ ][/youtube]

[vimeo id=”19072653″ ][/vimeo]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ