Αυτές οι 2 γιγαντιαίες εταιρείες αναψυκτικών άλλαξαν και ρύθμισαν τον τύπο του χρώματος της καραμέλας σχετικά με την χρήση πρόσθετων ουσιών 4-μεθύλ-ιμιδαζόλιο (4-ΕΙΜ), ύστερα από ανησυχίες για την υγεία των καταναλωτών. Η Coca-Cola και η Pepsi αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνουν το χρώμα της καραμέλας έπειτα από έναν νέο νόμο στην Καλιφόρνια, ο οποίος απαιτεί, ποτά τα οποία περιέχουν ένα ορισμένο επίπεδο καρκινογόνων ουσιών, να εμφανίζουν ειδική ετικέτα προειδοποίησης ασθένειας από καρκίνο.
Οι ίδιες οι εταιρείες δήλωσαν πως οι τροποποιήσεις έχουν ήδη γίνει για τα ποτά που πωλούνται στην Καλιφόρνια και θα συνεχιστούν και σ’ όλη την επικράτεια της Αμερικής. Αμερικανική ομάδα καταναλωτών και το κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον (CSPI), υποστήριξε ότι η χρήση της 4-μεθύλ-ιμιδαζόλιο(4-ΕΙΜ) σε προιόντα των 2 εταιρειών, μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.
To CSPI είπε πως συλλέγονται και ελέγχονται δείγματα από προιόντα των 2 εταιρειών και βρέθηκαν να περιέχουν παραπάνω από το επιτρεπόμενο όριο (29 μικρογραμμάρια) της ουσίας 4-ΕΙΜ που έχει οριστεί απο την Πολιτεία της Καλιφόρνια.
Σε μια δήλωση του στα Μ.Μ.Ε o διευθυντής της CSPI Μichael Jacobson και με την συνέναιση του FDA, είπε πως οι 2 εταιρείες εκθέτουν χωρίς λόγο εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες σε μια χημική ουσία που προκαλεί καρκίνο. “Εάν οι εταιρείες γενικά μπορούν να φτιάξουν σκούρες χρωστικές τροφίμων μη καρκινογόνες τότε αυτό πρέπει να κάνουν. Και μάλιστα η βιομηχανία τέτοιων εταιρειών δείχνει να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Διαφορετικά το FDA θα πρέπει να προστατεύσει τους καταναλωτές από αυτόν τον κίνδυνο με την απαγόρευση των χρωστικών αυτών”.
Σε απάντηση η αμερικανική βιομηχανία ποτών εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι τα επίπεδα της ουσίας 4-ΕΙΜ που χρησιμοποιείται σε προϊόντα τους είναι πολύ χαμηλά για να προκαλεί κάθε είδους κίνδυνο. Δεν είναι παρά τακτικές εκφοβισμού του CSPI και οι ισχυρισμοί τους είναι εξωφρενικοί. Η επιστήμη δεν δείχνει ότι η ουσία 4-ΕΙΜ σε τρόφιμα και ποτά δεν αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη υγεία.
Και πρόσθεσε, “H εκτίμηση διαφόρων οργανισμών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ U.S Food and Drug Administration, της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και Υγείας καθώς και του Καναδά, θεωρούν τις χρωστικές αυτές ασφαλές ως προς την χρήση χρήση τους σε τρόφιμα και ποτά”.
Χωρίς να μπορεί κανείς βέβαια να κρίνει όλα τα παραπάνω, το καλό είναι πως επιτέλους θα αρχίσουν να μπαίνουν ετικέτες προειδοποίησης τουλάχιστον στα αναψυκτικά για τους καταναλωτές! Είναι μια αρχή και υπενθύμιση για όλους μας, να αντιληφθούμε πόσα άχρηστα και καταστροφικά προϊόντα για τον οργανισμό μας χρησιμοποιούμε καθημερινά.
Πηγή: http://bit.ly/zAn1M5