Πουτανέσκα και φύγαμε. Είναι γρήγορη, εύκολη και γεμίζει όλο το σπίτι ‘πονηρές’ μυρωδιές! Είναι τόσο ωραία που την τρως μόνο με ψωμί. Έτσι για αλλαγή δεν την έφτιαξα με pasta αλλά με αγαπημένο μπακαλιάρο και το αποτέλεσμα το αναμενόμενο… απλά τέλειο! Για την χρήση του τσίλι οι απόψεις διίστανται, αν σας αρέσουν τα πικάντικα βάλτε αλλιώς όχι. Την προτείνω ανεπιφύλακτα σαν συνταγή για το πρώτο σας (μαγειρικό-γκομενικό) ραντεβού και θα με θυμηθείτε! Συνοδεύεται άψογα με δροσερό ξηρό λευκό κρασί και υπόσχεται σίγουρο στομαχικό ξελόγιασμα και όχι μόνο.
Υλικά
- 6 φιλέτα μπακαλιάρου
- 3 κτ.σ. ελαιόλαδο
- 8 αντζούγιες
- 2 -3 σκελίδες σκόρδο στην πρέσα
- 2 κτ.σ. κάπαρη
- 50 γρ. ελιές μαύρες χωρίς το κουκούτσι
- 1 κονσέρβα ντομάτας κονκασέ
- 1 μικρό τσίλι (προαιρετικά)
- 100 ml λευκό κρασί (προαιρετικά)
- Αλάτι-πιπέρι-ζάχαρη
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι.
- Αφού κάψει προσθέτουμε τις αντζούγιες, το σκόρδο, το τσίλι, την κάπαρη και τις ελιές. Ανακατεύουμε συνέχεια. Σβήνουμε κρασί και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε και τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι και λίγη ζάχαρη.
- Αφήνουμε να βράσει για περίπου 15 λεπτά και αποσύρουμε από την φωτιά.
- Τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε ένα ταψί και από πάνω τα καλύπτουμε με την σάλτσα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά