Food Stories

Yλικά

  • 1/2  πακέτο φύλλο κρούστας
  • 200 γρ. βούτυρο ζωικής προέλευσης
  • 300 γρ. τυρί κρέμα mascarpone
  • 3-4 κτ.σ. ζάχαρη μαύρη
  • 10 χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι χοντροκομμένους

Για το σιρόπι

  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 250 ml νερό
  • φλούδα από 1 λεμόνι

 

Εκτέλεση

 

  1. Ανακατεύουμε το τυρί mascarpone με τη ζάχαρη και τους χουρμάδες.
  2. Κόβουμε τα φύλλα κρούστας κατά μήκος, έτσι ώστε να μπορούμε αργότερα να τα τυλίξουμε σαν μπουρέκια.
  3. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και με ένα πινέλο ραντίζουμε το πρώτο φύλλο που έχουμε απλώσει για τύλιγμα.
  4. Προσθέτουμε άλλο ένα φύλλο κρούστας ακριβώς πάνω στο πρώτο και ξαναραντίζουμε με το πινέλο το βούτυρο.
  5. Βάζουμε 1 1/2 περίπου κτ.σ. γεμάτη στην αρχή κάθε φύλλου, μαζεύουμε τα πλαϊνά του φύλλου μέχρι πάνω και ξεκινάμε να τυλίγουμε.
  6. Όταν φτάσουμε στο τέλος, αλοίφουμε τις
    άκρες με περισσότερο βούτυρο για να κολλήσουν και να μην μας ανοίξουν στο ψήσιμο.
  7. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και με την υπόλοιπη κρέμα τυριού.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά στους 180 βαθμούς.
  9. Περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι μόλις βγεί από το φούρνο και σερβίρουμε.

Για το σιρόπι

  1. Βάζουμε όλα μας τα υλικά, σ’ ένα κατσαρολάκι και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  2. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

 

γαλακτομπούρεκο photo by foodstories.gr

24 Σεπτεμβρίου, 2012

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ