Food Stories

Λεμονόπιτα

12 Ιούνιος, 2012

Είναι η αγαπημένη μου! Δεν είναι πολύ ξυνή ίσως γι’ αυτό μου αρέσει. Είναι πάρα πολύ εύκολο να την παντρέψετε με πολλά  υλικά που σας αρέσουν αν και εμένα μου αρέσει έτσι σκέτη. Ίσως να την πασπάλιζα με λίγη άχνη και ξύσμα λεμονιού στο σερβίρισμα ή να πρόσθετα φρέσκα φρούτα εποχής.

Υλικά

  • 125γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 125γρ. ζάχαρη άχνη
  • 125γρ. αμύγδαλο αποφλοιωμένο
  • 2 αυγά
  • 50 γρ. αλεύρι
  • 40γρ. χυμό από 1 λεμόνι
  • 40γρ. χυμό από 1 lime
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι και πό 1 lime

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το αμύγδαλο στο μπλέντερ και το αλέθουμε μέχρι να γίνει σκόνη.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, την άχνη και το αμύγδαλο μέχρι να φουσκώσουν και να γίνουν σαν λευκή κρέμα.
  3. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και το χυμό λεμονιού.
  4. Κατεβάζουμε από το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι μαζί με το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
  5. Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο για περίπου μια ώρα να ξεκουραστεί.

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής

  • 175γρ. γάλα φρέσκο
  • 75γρ. κρέμα γάλακτος
  • 40γρ. ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 2κρόκοι
  • 20γρ. κορν-φλάουρ
  • 2 βανίλιες

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε μεσαία φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς.
  2. Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το κορν-φλάουρ και τα αυγά(και το ολόκληρο και τους κρόκους).
  3. Πριν πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 (από το γάλα)στο μίγμα των αυγών και ανακατεύουμε με ένα σύρμα για να έρθει σιγά-σιγά στην θερμοκρασία του ζεστού μίγματος χωρίς όμως να μας ψηθούν τα αυγά.
  4. Έπειτα αδείαζουμε αυτό το μίγμα στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακτεύουμε γρήγορα. Ίσως να χρειαστεί να χαμηλώσουμε την φωτιά αν νιώσουμε πως υπάρχει κύνδυνος να καεί το μίγμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα και μόλις αρχίζει να δένει η κρέμα και να κοχλάζει την κατεβάζουμε από την φωτιά, την αδειάζουμε σε ένα καθαρό σκεύος και την σκεπάζουμε με μεμβράνη έτσι ώστε να ακουμπάει η μεμβράνη πάνω στην κρέμα για να μην μας κάνει κρούστα.

Συναρμολόγηση

  1. Ανακατεύουμε την κρέμα αμυγδάλου μαζί με την κρέμα ζαχαροπλαστικής.
  2. Στρώνουμε το μίγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 20-22 εκ. και απασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
  3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ