Food Stories

Μαρουλοντολμάδες με μαγειρίτσα

5 Απριλίου, 2018

Κάνε τη μαγειρίτσα ντολμά!

Πιο εύκολη και alternative φάση μαγειρίτσας. Κάνεις την μαγειρίτσα έτσι όπως τη ξέρεις ή έτσι όπως θα την διαβάσεις εδώ και τυλίγεις τη φάρσα(η ‘γέμιση’ στον κόσμο της κουζίνας), στα μαρούλια. Τα μαρούλια θεωρούνται λιγάκι υποβαθμισμένα από τις εκάστοτε νοικοκυρές, αλλά παιδιαααά… δεν είναι καθόλου! Είναι μια τρομερή πρασινάδα-σαλάτα, χωρίς ιδιαίτερη γεύση για να σε μπερδεύει στις μαγειρικές σου εξορμήσεις και τυλίγει απίστευτα ωραία τις φάρσες σου χωρίς να στις χαλάει. Ακολούθησε τη συνταγή. Για οτιδήποτε θες με ρωτάς(mail) και θα ξεχωρήσεις!

Υλικά

• 1 συκωταριά αρνίσια σε κομματάκια
• 2 μεγάλα μαρούλια
• ½ μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
• 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 4 κτ.σ. ελαιόλαδο
• 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
• 150γρ. ρύζι τύπου καρολίνα
• Αλάτι-πιπέρι

Για το αυγολέμονο

• 2 αβγά
• Χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση

1. Πλένουμε καλά τη συκωταριά. Τη τρίβουμε με χοντρό αλάτι και χυμό λεμονιού και τη πλένουμε καλά.
2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε τη συκωταριά και άφθονο νερό μέχρι να πάρει 2-3 βράσεις.        Στραγγίζουμε το νερό.
3. Ζεσταίνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια,          τον άνηθο και τη συκωταριά. Σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
4. Προσθέτουμε 2-3 ποτήρια ζεστό νερό και σιγοβράζουμε για περίπου 45-50 λεπτά. 10 λεπτά πριν              τελειώσει το φαγητό μας ρίχνουμε και το ρύζι. Κρατάμε με την βοήθεια μιας κουτάλας δοκιμής όσα          περισσότερα υγρά μπορούμε για να τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα στο αβγολέμονο.
5. Περνάμε τα φύλλα μαρουλιού, από βραστό νερό λιγάκι μέχρι να μαλακώσουν. Τα τοποθετούμε σε            σουρωτήρι.
6. Τοποθετούμε σε κάθε φύλλο μαρουλιού λίγη από την μαγειρίτσα, φροντίζοντας να μην έχει πολλά             υγρά.
7. Αφού τελειώσουμε το τύλιγμα, φτιάχνουμε το αυγολέμονο.
8. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Σε ένα μπολ, χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους και                        προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε μέχρι να ενοποιηθούν.
9. Σε ένα άλλο μπολ, προσθέτουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός,              μέχρι τα ασπράδια αβγών να είναι αφρώδη. Ενώ χτυπάμε, προσθέτουμε σιγά-σιγά το μείγμα των              κρόκων. Έπειτα, προσθέτουμε σιγά-σιγά τον ζωμό από τη μαγειρίτσα που έχουμε κρατήσει.
10. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά.
11. Σερβίρουμε τους ντολμάδες ζεστούς, περιχύνοντας από πάνω το αβγολέμονο.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ