Food Stories

Τα βραβεία Michelin, είναι ένας ετήσιος θεσμός πλέον που ‘’κρατάει’’ από το 1926. Όλα ξεκίνησαν όταν η εταιρία ελαστικών Michelin αναρωτήθηκε πώς θα μπορούσε να πουλήσει περισσότερα ελαστικά… «Για να αλλάξεις λάστιχα πρέπει να διανύσεις πολλά – πάρα πολλά χιλιόμετρα. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το επιτύχουμε ; Το road-tripping φυσικά!»
Έτσι η Michelin, το 1900 αρχίζει να βαθμολογεί με 0-3 αστέρια τα καλύτερα εστιατόρια της Γαλλίας και μας βάζει στο ‘τριπάκι’ ενός αχαλίνωτου roadtrip με σκοπό την ικανοποίηση του ουρανίσκου μας.

Οι ετήσιοι κατάλογοι πλέον δεν αφορούν μόνο τη Γαλλία, αλλά τον παγκόσμιο χάρτη και οι μάγειρες όλου του κόσμου ακονίζουν τα μαχαίρια τους για τα πολυπόθητα πεντάγωνα (τα όποια κάποιος γραφίστας εμπνεύστηκε και αποτύπωσε σαν «λουλούδια»).

Στον φετινό οδηγό Main Cities of Europe 2014, που ανακοινώθηκε στην Στοκχόλμη ‘’τερματίζει’’ πρώτο το Diverxo της Μαδρίτης με 3 αστέρια, ενώ δύο Αθηναϊκά εστιατόρια διακρίνονται. Το Funky Gourmet λαμβάνει 2 αστέρια και το Botrini’s ένα αστέρι Michelin. Στο παρελθόν έχουν βρεθεί και διατηρούν τα αστέρια τους τα εστιατόρια ‘Βαρούλκο’, ‘Hytra’, ‘Galazia Hytra’ και η ‘Σπονδή’.

Ολόκληρη η λίστα με τα 77 βραβευμένα ευρωπαϊκά εστιατόρια για το 2014:

Τρία αστέρια

  • Diverxo – Madrid

Δυο αστέρια

  • Bon-Bon – Brussels
  • Akrame – Paris
  • FACIL – Berlin
  • Tiger-Gourmetrestaurant – Frankfurt
  • Funky Gourmet – Athens
  • Bord’Eau – Amsterdam
  • Fred – Rotterdam
  • FG – François Geurds- Rotterdam
  • Dinner by Heston Blumenthal – London
  • Greenhouse – London

Ένα αστέρι

  • Konstantin Filippou – Vienna
  • Tian – Vienna
  • Edvard – Vienna
  • Vincent – Vienna
  • The Glorious – Antwerp
  • L’épicerie du Cirque – Antwerp
  • Villa Lorraine – Brussels
  • WY – Brussels
  • Clou – Copenhagen
  • Studio at The Standard – Copenhagen
  • Marchal – Copenhagen
  • Chef & Sommelier – Helsinki
  • Ask – Helsinki 
L’Alexandrin – Lyons
  • Takao Takano – Lyons
  • La Rémanence – Lyons
  • 1741 – Strasbourg
  • Ô Saveurs – Toulouse
  • En Pleine Nature – Toulouse
  • St-James Paris – Paris
  • Goust – Paris
  • La Scène – Paris
  • Rech – Paris
  • ES – Paris
  • Qui plume la Lune – Paris
  • Jin – Paris
  • Okuda – Paris
  • Septime – Paris
  • Pauly Saal – Berlin
  • Les Solistes by Pierre Gagnaire – Berlin
  • 5 – cinco by Paco Pérez – Berlin
  • Le Patron – Cologne
  • Anna Sgroi – Hamburg
  • Geisels Werneckhof – Munich
  • Les Deux – Munich
  • EssZimmer – Munich
  • Botrini’s – Athens
  • Borkonyha Winekitchen – Budapest
  • All’Oro – Rome
  • Enoteca la Torre – Rome
  • Bridges – Amsterdam
  • Wereldmuseum – Rotterdam
  • Ylajali – Oslo
  • Fauna – Oslo
  • Eleven – Lisbon
  • Tickets – Barcelona
  • Gaig – Barcelona
  • 41 Degrees – Barcelona
  • El Poblet – Valencia
  • Bhoga – Gothenburg
  • Oaxen Krog – Stockholm
  • Operakällaren – Stockholm
  • Il Lago – Geneva
  • Le Flacon – Geneva
  • Bayview – Geneva
  • Mesa – Zurich
  • Pavillon – Zurich
  • Adam’s – Birmingham
  • Angler – London
  • Story – London
  • Social Eating House – London
  • Outlaw’s at The Capital – London
  • Brasserie Chavot – London
  • Ametsa with Arzak Instruction – London
  • Bo London – Lon

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ