Food Stories

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archives of Internal Medicine, δείχνει ότι η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος  σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας, που οφείλεται σε καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνο. Η μελέτη αυτή έγινε από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, στη Βοστόνη όπου ανέλυσαν στοιχεία από 37.698 άνδρες και 83.644 γυναίκες άνω των 28 ετών. Οι ερευνητές τεκμηρίωσαν 23.926 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων 5.910 από καρδιαγγειακές ασθένειες και 9.464 θανάτους από καρκίνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετίζεται με ένα σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο. Η συσχέτιση αυτή παρατηρήθηκε για μεταποιημένο και μη κόκκινο κρέας, με ένα σχετικά μεγαλύτερο κίνδυνο για το μεταποιημένο.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος από ψάρι, πουλερικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά ολικής αλέσεως,   μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο θνησιμότητας του ανθρώπινου οργανισμού.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας παρουσιάζεται σε συγκεντρωτική ανάλυση για μία μερίδα κόκκινο κρέας ανά ημέρα, 12%  , 13% για το ανεπεξέργαστο κόκκινο κρέας και 20% για το μεταποιημένο κόκκινο κρέας.

Σε αναλύσεις που έκαναν για τα υποκατάστατα του κόκκινου κρέατος, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η αντικατάσταση μιας μερίδας κόκκινου κρέατοςμε μια μερίδα ψάρι, πουλερικών, ξηρών καρπών,  όσπριων, και τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα ή δημητριακά ολικής αλέσεως ημερησίως οφείλονται σε χαμηλότερο κίνδυνο  θνησιμότητας: 7%για τα ψάρια,  14% για το κρέας πουλερικών, 19%  καρπών με κέλυφος,  10%για τα όσπρια,  10% για χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα και 14% για τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Στην ερευνητική τους εργασία ανέφεραν πως.”Εκτιμάται ότι το 9,3% στους άνδρες και 7,6% στις γυναίκες των θανάτων που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν όλοι οι συμμετέχοντες  κατανάλωναν λιγότερο από 0,5 μερίδες την ημέρα κόκκινο κρέας”.

Πηγή: 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ