Η Ανατολίτικη κουζίνα είναι αυτή που αγαπώ και μου αρέσει να εξερευνώ, διαβάζοντας την ιστορία της και δημιουργώντας συνταγές εμπνευσμένες από αυτήν. Όταν ξεκινάς να μαγειρεύεις τέτοιες συνταγές ποτέ δεν θα φτιάξεις μόνο ένα πράγμα. Πάντα όλα θέλουν να παντρευτούν με κάτι άλλο, για να ολοκληρωθούν οι γεύσεις και πάντα καταλήγεις με ένα τραπέζι γεμάτο φαγητά. Αν σας αρέσει και εσάς αυτή η κουζίνα, διαβάστε αυτό το βιβλίο της φωτογραφίας παρακάτω. Οι συνταγές που γράφω εδώ δεν είναι από εκεί, είναι δικές μου αλλά στο βιβλίο θα βρείτε άλλες επίσης πολύ καλές, αυθεντικές και σχεδόν… αρχαίες.
Υλικά για το κεμπάπ
- 300γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή αρνίσιος
- 4κτ.σ. φρυγανιά τριμμένη
- 1κτ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
- 2κτ.σ. ελαιόλαδο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης (προαιρετικά)
- Λίγη ζάχαρη
- Αλάτι-πιπέρι
Υλικά για το ρύζι basmati
- 200γρ. ρύζι basmati
- 3 ντομάτες
- 1 ζωμό λαχανικών ψυγείου
- 1κτ.σ. βούτυρο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
- Φρέσκο θυμάρι
- 1 κτ.γλ. πελτέ ντομάτας
Υλικά για τη σαλάτα
- 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
- ½ αγγούρι ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
- Λίγο μαϊντανός ψιλοκομμένος
- ½ κτ.γλ πελτέ ντομάτας
- ½ κτ.γλ. πολτό από καυτερή πιπεριά ή 1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 κτ.γλ. μελάσα
- 1κτ.γλ. σιρόπι από ρόδι για σαλάτες
- 1 τκ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κτ.γλ. δυόσμος ξερός
Εκτέλεση
- Πλάθουμε όλα τα υλικά για τα κεμπάπ με τα χέρια μας και σχηματίζουμε μικρά σουτζουκάκια. Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι ή τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά. Αφήνουμε τα κεμπάπ στην άκρη.
- Τοποθετούμε σε ένα μπλεντεράκι τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και τον ζωμό λαχανικών. Τα κάνουμε ένα πολτό.
- Ξεπλένουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι.
- Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ρύζι basmati.
- Ρίχνουμε το πολτό από τις ντομάτες και τον ζωμό. Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να βράσει. Τα υγρά μας πρέπει να είναι διπλάσια από το ρύζι στην κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το φρέσκο θυμάρι. Αφού το ρύζι μας γίνει σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μία πετσέτα, κλείνουμε το καπάκι και κατεβάζουμε από την φωτιά. Με αυτό τον τρόπο θα εξατμιστούν όλα τα υγρά από το ρύζι και θα βγει όσο σπυρωτό πρέπει.
- Για την σαλάτα, θα ανακατέψουμε όλα τα υλικά μαζί.
- Σερβίρουμε τα κεμπάπ πάνω στο ρύζι και την σαλάτα μαζί με αραβικές πίτες, τις οποίες έχουμε ζεστάνει ελαφρώς στον φούρνο για να μαλακώσουν.