Το stromboli είναι από τις πρώτες συνταγές που κάνω στα μαθήματα μαγειρικής σε παιδιά. Είναι η τέλεια συνταγή γι΄αυτά, διότι δεν σε ενδιαφέρει η αισθητική του πιάτου αλλά είναι και εντυπωσιακό. Τι εννοώ… Το Stromboli είναι ένα ηφαίστειο στην Ιταλία και οι ντόπιοι έχουν εμπνευστεί από αυτό και έχουν φτιάξει μια τύπου σκεπαστή πίτσα με τρύπες στην επιφάνεια του ζυμαριού της για να βγαίνει το εσωτερικό της κατά το ψήσιμο σαν την λάβα του ηφαιστείου! Καλό εε? Οπότε καταλαβαίνετε ότι, τα παιδιά τρελαίνονται με αυτό κι εγώ επίσης, γιατί το Stromboli αποτελεί την τέλεια- γρήγορη-εύκολη λύση για gathering, για να μην παραγγείλεις ξανά delivery(όχι ότι είμαι κατά) και για να χρησιμοποιήσεις ότι left over σου έχει ξεμείνει στην κουζίνα σου σαν γέμιση. Εγώ θα το γεμίσω με σπετσοφάι και φέτα. Εσείς αφήστε την φαντασία σας να οργιάσει!
Υλικά
Για το σπετσοφάι
- 2 λουκάνικα χωριάτικα γεμιστά με τυρί κομμένα σε χοντρά κομμάτια
- 3κτ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε χοντρά κομμάτια
- 1 πιπεριά φλωρίνης κομμένη σε χοντρά κομμάτια
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 3 κτ.σ. ελαιόλαδο
- 500ml νερό
- 400γρ. φέτα καπνιστή τρίμμα
Για το ζυμάρι
- 200γρ. αλεύρι σκληρό
- 50γρ. κίτρινο αλεύρι
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 1 ½ κτ.γλ. μαύρη ζάχαρη
- 170ml χλιαρό νερό
Εκτέλεση
Για το σπετσοφάι
- Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα πλασοτέ, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τα λουκάνικα.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε το νερό και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαγειρευτούν τα λουκάνικα και να δέσει η σάλτσα.
Για το ζυμάρι
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και πλάθουμε σε ζυμάρι.
- Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και ανοίγουμε σε λεπτό στρογγυλό φύλλο.
- Τοποθετούμε την γέμιση κατά μήκους του ζυμαριού, πασπαλίζουμε με την φέτα και κλείνουμε καλά.
- Μεταφέρουμε το Stromboli σε ταψί με λαδόκολλα και ανοίγουμε με ένα μαχαίρι 2-3 μεγάλες τρύπες στην επιφάνεια του.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.