Food Stories

Arancini τραχανά γεμιστά με χαλούμι

9 Νοεμβρίου, 2018

Ο αγαπημένος μου τραχανάς "Βλάχα" με ταξίδεψε μέχρι την Ιταλία και ιδού το υπέροχο αποτέλεσμα.

Ένα από τα φαγητά που μπορώ να τρώω σχεδόν καθημερινά είναι ο τραχανάς. Ο τραχανάς και όλο του το μεγαλείο σε γεύση, είναι για το σπίτι μου το απόλυτο comfort food. Ο τραχανάς ‘Βλάχα’ ήρθε να γεμίσει την καρδιά μου και με την γεύση του και με τα αγνά θρεπτικά του συστατικά. Ο τραχανάς είναι ένα προϊόν με το οποίο μπορείς να παίξεις άπειρα μαγειρικά. Σήμερα θα φτιάξω arancini(ιταλικές γεμιστές ρυζοκροκέτες) με τραχανά γεμιστά με χαλούμι πάνω σε σάλτσα ντομάτας.

 

Υλικά

Για τα arancini

  • 20γρ. βούτυρο
  • ½ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 300γρ. τραχανάς γλυκός «Βλάχα»
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
  • 50γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 100γρ. χαλούμι κομμένο σε κυβάκια
  • Αλάτι
  • 100γρ. αλεύρι
  • 2 χτυπημένα αυγά
  • 200γρ. τριμμένη φρυγανιά
  • 400ml ηλιέλαιο για το τηγάνι

Για την σάλτσα ντομάτας

  • 2κτ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 ντομάτες ώριμες τριμμένες στον τρίφτη από την χοντρή πλευρά
  • 1 σκελίδα σκόρδου ολόκληρη
  • ½ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1κτ.σ. φρέσκο θυμάρι
  • Αλάτι

Εκτέλεση

Για τα arancini

  1. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το μισό βούτυρο και προσθέτουμε τον τραχανά.
  2. Ανακατεύουμε πολύ γρήγορα και ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών.
  3. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να μαγειρευτεί ο τραχανάς και προσθέτουμε την παρμεζάνα .
  4. Πρέπει να έχει πιεί όλα τα υγρά του και να είναι πολύ πηχτός.
  5. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και με αυτόν τον τρόπο θα πήξει ακόμα περισσότερο.
  6. Αφού πήξει λοιπόν καλά, παίρνουμε μια ποσότητα(σχεδόν μια χούφτα) στο χέρι μας και την πατάμε πάνω στην παλάμη μας για να ανοίξει.
  7. Τοποθετούμε στο κέντρο του τραχανά ένα τετραγωνάκι χαλούμι και κλείνουμε πλάθοντας μία μπαλίτσα.
  8. Έπειτα, περνάμε από το αλεύρι την μπάλα του τραχανά, μετά το βουτάμε στο αυγό και μετά στην φρυγανιά.
  9. Βάζουμε τα arancini τραχανά στο ψυγείο για να σφίξουν καλά για περίπου 1 ώρα.
  10. Τοποθετούμε το ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τηγανίζουμε τα arancini.

Για την σάλτσα ντομάτας

  1. Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και ρίχνουμε τις ντομάτες και το σκόρδο.
  2. Αλατίζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγη ζάχαρη.
  3. Αφήνουμε να βράσει η σάλτσα και στο τέλος βάζουμε και το φρέσκο θυμάρι.
  4. Για το σερβίρισμα τοποθετούμε σε μια πιατέλα την σάλτσα ντομάτας και από πάνω τα arancini.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ