Food Stories

Τάρτα με κατσικίσιο τυρί, καραμελωμένα κρεμμύδια και πατάτα

· Τάρτα με κατσικίσιο τυρί, καραμελωμένα κρεμμύδια, πατάτα και φρέσκο θυμάρι ·

19 Αυγούστου, 2015

Στο τελευταίο road trip που κάναμε στην Πελοπόννησο, περάσαμε από ένα ορεινό χωριό την Κρεμαστή. Στον δρόμο πριν φτάσουμε στο χωριό, συναντήσαμε μια μεγάλη παρέα από κατσίκες, 2 σκυλιά και φυσικά το αφεντικό τους (τον βοσκό). Πιάνοντας την κουβέντα μαζί του, μάθαμε πως παράγει εκτός από κρέας, κατσικίσιο τυρί και γάλα. Στο χωριό, αγοράσαμε το τυρί του και μόλις επιστρέψαμε πίσω σκέφτηκα να φτιάξω αυτήν την τάρτα. Το κατσικίσιο τυρί ταιριάζει απόλυτα με το θυμάρι, γι’αυτό μη φοβηθείτε να βάλετε αρκετό. Επίσης, αν δεν σας αρέσει το φύλλο σφολιάτας, στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα έτοιμα φύλλα για τάρτες και είναι εξίσου νόστιμα και εύκολα στην χρήση.

Υλικά

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 4 κτ.σ. βούτυρο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 πατάτες
  • ½ κιλό κατσικίσιο τυρί
  • Θυμάρι
  • 1 αυγό

Εκτέλεση

  1. Βουτυρώνουμε μια φόρμα τάρτας. Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας σε όλη την επιφάνεια της τάρτας και στα τοιχώματα ψηλά διότι καθώς ψήνεται έχει την τάση να μαζεύει προς τα κάτω.
  2. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κομμάτια στρογγυλά και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Εν τω μεταξύ, κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τα τοποθετούμε σε ένα τηγάνι μαζί με το βούτυρο, σε μέτρια φωτιά. Τα ανακατεύουμε συνέχεια για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τις πατάτες (γιατί θα σπάσουν) και το θυμάρι.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα στην τάρτα και το απλώνουμε σε όλο την επιφάνεια του φύλλου.
  6. Από πάνω τοποθετούμε τις πατάτες παντού και πασπαλίζουμε με το θυμάρι.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 30 λεπτά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ