Food Stories

Ριζότο με καβούρι γιαχνί

10 Νοέμβριος, 2017

Πολύ δυνατό σε γεύση και πολύ εύκολο στην εκτέλεση του χωρίς ιδιαίτερους ζωμούς και φαμφάρες.

Υλικά

  • 1 κονσέρβα ψίχα καβούρι
  • 3κτ.σ. βούτυρο ζωικής προέλευσης
  • 1κτ.σ. ηλιέλαιο
  • 2κτ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 ντομάτες στον τρίφτη
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • ½ πράσο ψιλοκομμένο
  • 5 cm τζίντζερ τριμμένο
  • 1 κτ.γλ μπούκοβο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 200ml κόκκινο κρασί
  • 1κτ.σ. μασκαρπόνε
  • 1κτ.σ παρμεζάνα τριμμένη
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 300 γρ. ρύζι καρναρόλι ή αρμπόριο
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα τηγάνι σοτάρετε στο ελαιόλαδο το μισό κρεμμύδι και το σκόρδο.
  2. Ρίχνετε το μισό κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτετε τις ντομάτες.
  3. Αφού περάσουν 5 λεπτά ρίχνετε το μπούκοβο, το τζίντζερ και τα υγρά που θα βρείτε στην κονσέρβα του καβουριού αφού την ανοίξετε.
  4. Αφήνετε την σάλτσα να πάρει μία βράση, προσθέτετε το μισό καβούρι και τελειώνετε στο φούρνο μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα.
  5. Σε ένα σκεύος χαμηλό (τηγάνι ή χαμηλό κατσαρολάκι), βάζετε το μισό βούτυρο με το ηλιέλαιο, το υπόλοιπο κρεμμύδι και το πράσο.
  6. Σοτάρετε καλά, ρίχνετε το ρύζι, ανακατεύετε και σβήνετε με το υπόλοιπο κρασί.
  7. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε την σάλτσα με το καβούρι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να σωθούν τα υγρά.
  8. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία αυτή μέχρι το ρύζι μας να είναι al dente ή όσο μαγειρεμένο το θέλετε εσείς συνεχίζοντας με σκέτο νερό ή ζωμό λαχανικών ψυγείου διαλυμένο σε χλιαρό νερό.
  9. Τελειώνουμε το ριζότο με το μασκαρπόνε, το βούτυρο, το ξύσμα λεμονιού, την παρμεζάνα και το υπόλοιπο καβούρι.
  10. Σερβίρουμε αμέσως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ