Ανέβασε το κλασσικό σαριγλί έναν όροφο πιο ψηλά απλά προσθέτοντας μπαχαρικά και τυρί κρέμα.
Για μένα είναι από τα πιο γρήγορα, εύκολα και οικονομικά γλυκά. Αν δεν θες να βάλεις φιστίκι, μπορείς να βάλεις καρύδια και αμύγδαλα. Το κάρδαμο και ο ξερός κόλιανδρος ταιριάζουν πολύ μεταξύ τους γιατί λεμονίζουν και τα δύο και συνοδεύουν εξαιρετικά σχεδόν όλους τους ξηρούς καρπούς.
Υλικά
- ½ πακέτο φύλλο κρούστας
- 400γρ. φιστίκι αιγίνης χοντροκομμένο
- ½ κτ.γλ. κάρδαμο
- ½ κτ.γλ ξερό κόλιανδρο
- ½ κτ.γλ κανέλα
- 200γρ. τυρί mascarpone
- 200γρ. βούτυρο λιωμένο ζωικής προέλευσης
Υλικά για το σιρόπι
- 200ml νερό
- 400γρ. ζάχαρη
- ½ λεμόνι χυμός
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε το φιστίκι με όλα τα μπαχαρικά.
- Παίρνουμε το ένα φύλλο το ανοίγουμε και το αλείφουμε με μπόλικο βούτυρο.
- Πασπαλίζουμε στην άκρη του φύλλου τη γέμιση σε όλο του το μήκος.
- Τοποθετούμε μια βέργα πάνω στη γέμιση κι αυτή κατά μήκος του φύλλου.
- Αρχίζουμε να τυλίγουμε το φύλλο μαζί με τη γέμιση και τη βέργα.
- Όταν φτάσουμε στο τέλος του φύλλου σουρώνουμε με τα δυο μας χέρια το φύλλο προς τα μέσα και τραβάμε την βέργα.
- Τοποθετούμε την πρώτη λωρίδα σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψάκι.
- Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να έχουμε σχηματίσει ένα σαλιγκαράκι.
- Ρίχνουμε μπόλικο βούτυρο στο ταψάκι μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
- Φτιάχνουμε το σιρόπι (το βράζουμε για 5 λεπτά) και ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό στο ζεστό γλυκό μας.
- Πασπαλίζουμε με φυστίκι αιγίνης και στο κέντρο του γλυκού τοποθετούμε 1 κτ.σ mascarpone.