Ένα αγαπημένο φαγητό μέσα σε μια τάρτα χειμωνιάτικη. Θα σου λύσει τα χέρια, σε τραπεζώματα και καταστάσεις που θες να εντυπωσιάσεις χωρίς να κουραστείς.
Δεν έβαλα κρέας όπως συνηθίζεται στο κλασικό φρικασέ, γιατί δεν είμαι πολύ φαν αλλά βγαίνει το ίδιο νόστιμη και γεμάτη στη γεύση. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σπανάκι με κάποιο άλλο χόρτο ή χορταρικό και επίσης μπορείτε να μην προσθέσετε αυγό αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα βάλετε λίγο παραπάνω αλεύρι για να σας δέσει η σάλτσα.
Υλικά
- 300 γρ. άγρια μανιτάρια φρέσκα ή αποξηραμένα (μουλιασμένα σε νερό)
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3κτ.σ. βούτυρο
- 1κτ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι
- 200γρ. κρέμα γάλακτος
- 2κτ.σ. αλεύρι
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 10 φύλλα σπανάκι καθαρισμένα
- 50ml λευκό κρασί
- 200γρ. κατσικίσιο τυρί
- 100γρ. γραβιέρα τριμμένη (προαιρετικά)
- 1 αυγό
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 1κτ.σ. βούτυρο για την επάλειψη της ταρτιέρας
- Αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
- Αλείφουμε με το βούτυρο την ταρτιέρα και απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας.
- Σοτάρουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι, με το βούτυρο και το ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε την κρέμα και το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξουν τα υγρά μας και στο τέλος ρίχνουμε το σπανάκι και το θυμάρι.
- Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
- Έπειτα προσθέτουμε το αυγό και τα τυριά.
- Ανακατεύουμε και απλώνουμε την γέμιση μέσα στην τάρτα μας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.