Food Stories

Στην Avignon φάγαμε tartines

8 Δεκεμβρίου, 2017

Απλές και εντυπωσιακές tartines, γλυκές και αλμυρές, κρύες ή ζεστές, αποτελούν τον τέλειο μεζέ δίπλα στο κρασί μας.

 

Τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές οι tartines ή αλλιώς μπρουσκέτες αποτελούν την τέλεια λύση για κέρασμα, περαστό σε πάρτυ και πρώτο σε τραπέζωμα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις καλό χωριάτικο ψωμί και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνω εγώ. Θα ακολουθήσουν 3 συνταγές με toppings που μπορείς να βάλεις πάνω στο ψωμί την τελευταία στιγμή πριν τις σερβίρεις. Οι tartines τρώγονται και κρύες και ζεστές. Αλμυρές και γλυκές. Στην Avignon καθίσαμε σε ένα μαγαζί με tartines. Σκεφτόμουν πόσο τέλειος μεζές είναι για το κρασί σου, πόσες ατελείωτες επιλογές έχεις να τις τοπάρεις από πάνω και πόσο εύκολο αλλά χορταστικό πιάτο. Οι Γάλλοι ξέρουν!

 

 

 

Tartine με μαρμελάδα ντομάτας, pesto μελιτζάνας και κατσικίσιο τυρί

 

Υλικά

  • 1 χωριάτικο ψωμί ολικής

Για το pesto μελιτζάνας

  • 5 μελιτζάνες
  • 2κτ.σ. ηλιόσπορος
  • 4κτ.σ. μαιντανός
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 1κτ.σ. ελαιόλαδο
  • 1κτ.σ. παρμεζάνα τριμμένη

Για την μαρμελάδα ντομάτας

  • 6 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
  • 3 κτ.σ. ζάχαρη
  • 1κτ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
  • Ελάχιστη κανέλα
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 μικρή πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

Για το πέστο μελιτζάνας

  1. Τρυπάμε τις μελιτζάνες με ένα πιρούνι σε όλο τους το σώμα. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τις ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
  2. Έπειτα βγάζουμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες σε ένα σουρωτήρι για να φύγουν τα υγρά.
  3. Σε ένα μπλέντερ, τοποθετούμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε.
  4. Μετά ενσωματώνουμε τις μελιτζάνες με το μίγμα από το μπλέντερ.

Για την μαρμελάδα ντομάτας

  1. Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα τηγάνι και τα φέρνουμε σε βρασμό μέχρι να σωθούν τα υγρά από τις ντομάτες.
  2. Κόβουμε σε μεγάλες φέτες το χωριάτικο ψωμί.
  3. Αλείφουμε το πέστο μελιτζάνας και από πάνω τοποθετούμε την μαρμελάδα ντομάτας και το κατσικίσιο τυρί.
  4. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και ηλιόσπορο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ