Food Stories

Κεφτέδες μελιτζάνας με γλάσο ροδιού πάνω σε baba ganoush

20 Οκτώβριος, 2017

Όλα αυτά ξεκίνησαν με το πρώτο ρόδι που έκοψε φέτος για εμάς η Δάφνη και τις τελευταίες μελιτζάνες που γέννησε το μποστάνι μας.

Η συνταγή αυτή στέκεται μέχρι και στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σαν ορεκτικό ή  και περαστό πάνω σε μικρά κουταλάκια μπουκίτσες. Αν θέλετε μπορείτε στο baba ganoush να προσθέσετε και λίγο γιαούρτι. Εγώ το προτιμώ έτσι σκέτο, γιατί βγαίνει πιο αυθεντική η γεύση της μελιτζάνας. Τα κεφτεδάκια είναι πολύ νόστιμα και θα τα φάνε μέχρι και τα πιτσιρίκια σας γιατί ξέρω πως τα περισσότερα δεν τρώνε μελιτζάνα..(ούτε εγώ έτρωγα μικρή).

Υλικά για το baba ganoush

  • 3 μελιτζάνες
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • 1κτ.σ. ταχίνι
  • 1κτ.σ. ελαιόλαδο
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι-πιπέρι

Υλικά για το γλάσσο

  • 1 ½ ποτήρι χυμό από ρόδι
  • 1 κτ.σ. μέλι
  • 2 κτ.σ. πετιμέζι
  • Αλάτι-πιπέρι

Υλικά για τους κεφτέδες

  • 3 μεγάλες μελιτζάνες ψητές και ξεφλουδισμένες
  • 1/2 σκελίδα σκόρδο
  • 150γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 αυγό
  • Λίγο μαιντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Λίγο μετσοβόνε τριμμένο (ή κάποιο άλλο καπνιστό που να σας αρέσει)

 

Εκτέλεση για το baba ganoush

  1. Τρυπάμε τις μελιτζάνες σε όλος τους το σώμα με την βοήθεια ενός μαχαιριού.
  2. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί πάνω σε μια λαδόκολλα και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 45-50 λεπτά.
  3. Έπειτα με την βοήθεια ενός κουταλιού αφαιρούμε προσεχτικά την σάρκα από τις μελιτζάνες χωρίς την φλούδα και τις τοποθετούμε σε μια σίτα μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά.
  4. Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά.

Εκτέλεση για το γλάσο

  1. Τοποθετούμε όλα μας τα υλικά σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά αφήνουμε το μίγμα να βράσει μέχρι να πήξει καλά.

Εκτέλεση για τους κεφτέδες

  1. Χρησιμοποιούμε την ίδια μέθοδο με το baba ganoush και ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες μας.
  2. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
  3. Ίσως χρειαστεί να βάλουμε λιγότερη ή περισσότερη φρυγανιά. Θα εξαρτηθεί από τα υγρά της μελιτζάνας.
  4. Πλάθουμε σε μικρά κεφτεδάκια και τηγανίζουμε ή ψήνουμε σε φούρνο μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ